La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha presentat aquest dissabte al migdia la llista de la seva formació de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. L'actual alcaldessa ha elaborat una llista continuista per a les eleccions municipals de maig amb els 20 primers candidats, entre els quals figuren els tinents d'alcalde Jordi Martí, com a número 2, i Janet Sanz, com a número 3. Una llista que aposta per donar clara continuïtat als projectes que des del govern municipal s'han impulsat al llarg del darrer mandat de Colau, com la pacificació i la creació de superilles o les polítiques d'habitatge i socials.

En el número dos de la llista, per darrere de l'alcaldessa, figura Jordi Martí Grau, sisè tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable de l'àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat. En el tercer graó se situa Janet Sanz, una altra de les cares visibles del govern municipal de Colau, com a segona tinent d'alcalde i responsable de l'àrea d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat. Guille López, enginyer informàtic i activista, és el fitxatge de Colau com a quart de la llista, després d'haver fundat el 2019 la plataforma l’Eixample Respira, que reivindica una millora en la qualitat de l'aire i la reducció del soroll i de l'espai dedicat a cotxes i motos.

En el número cinc concorrerà Gemma Tarafa, regidora de Salut de 2019 a 2022 i comissionada de Salut 2015-2019, en sisè lloc, s'incorpora Jess González, actual diputada d'En Comú Podem en el Parlament, mentre que la setena plaça l'ocupa Lucía Martín, regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona. La resta de candidats que acompanyaran Colau són Marc Serra (8), Carolina Recio (9), Pau González (10), Jordi Rabassa (11), Lucia Morale (12), Tània Corrons (13), Max Cahner Picallo (14), Julià Tudó (15), Jordi Guillén (16), Maria Rosa Sans (17), Santi Serra (18), Ruth Gabriel (19) i Jordi Ayala (20).

Durant l'acte de presentació de la llista, celebrat a l'ayuditori ONCE, Colau ha afirmat que està "convençuda" que BComú guanyarà les eleccions i ha dit que mereix un tercer mandat per a "consolidar" la "transformació" de la ciutat. L'alcaldessa també ha interpel·lat el candidat de Junts, Xavier Trias: "Quan diu que vol desmuntar la Barcelona que hem construït, quin és el seu model?". Colau ha explicat que aquesta és una llista de "continuïtat", on es mantenen la majoria dels seus regidors, excepte Laura Pérez i Eloi Badia. També ha lloat les figures dels seus regidors, especialment Gemma Tarafa, Janet Sanz i Jordi Martí. Els noms de tots tres eren imprescindibles per a encarar un tercer mandat.

 

Una llista marcada per la limitació de dos mandats

Colau ha elaborat la seva llista condicionada per la limitació de mandats del seu codi ètic, que fixa que els càrrecs electes o de lliure designació han de limitar el seu mandat a dues legislatures, excepcionalment prorrogables a un tercer si es dona un procés de discussió i valoració ciutadana. D'aquesta manera, el ple votarà aquest mateix dissabte si poden continuar els regidors, comissionats o assessors que porten en el càrrec des de 2015, com va fer amb Colau quan va decidir optar a un tercer mandat, una situació en la qual es troba Janet Sanz, ja que optarà al seu quart mandat (tercer amb els comuns i un anterior amb Iniciativa per Catalunya). Els regidors que es trobaven en la mateixa situació són Laura Pérez (actual quarta tinenta d'alcalde de Drets Socials) i Eloi Badia (regidor d'Emergència i Transició Ecològica), però finalment han decidit no repetir en la llista dels comuns per motius personals.

Colau ha recordat que en tots els procediments interns li van demanar que repetís i es tornés a presentar per a un tercer i últim mandat. "Vaig acceptar entusiasmada, però vaig dir que no ho podia fer sola i que ho havia de fer amb un equip de gent amb experiència i motivada", ha confessat. Per a ella, aquesta llista és millor que les anteriors, ja que "representa tots els districtes de la ciutat". També reflecteix millor la diversitat de la capital catalana, amb 3 persones "nascudes fora d'Europa".