Carlos Silva (Impulso Ciudadano) i Ana Losada (Assembly for bilingual Education), tots dos col·laboradors de l'entitat unionista Societat Civil Catalana, han denunciat aquest dimarts a l'Eurocambra el que consideren com una situació de "discriminació lingüística" a Catalunya.

La petició de Silva se centra en les multes a comerços per la retolació mentre que la de Losada aborda els "efectes" del sistema d'immersió lingüística. Els dos ciutadans han comparegut davant de la Comissió de Peticions de la cambra per demanar a les institucions europees que s'involucrin davant del que consideren és una "vulneració de drets" dels castellanoparlants.

Després de les dues compareixences, la presidenta de la comissió parlamentària, la sueca Cecilia Wikström, ha decidit mantenir obertes les dues peticions, si bé els representants de la Comissió Europea presents han considerat que els aspectes a què es refereixen són "competències de l'Estat". A més, tal com han demanat els peticionaris i alguns eurodiputats, s'enviarà una carta a les "autoritats regionals" en la qual es farà referència a la sentència del Tribunal Suprem del 2015 que avala que un 25% de les classes siguin en castellà si un alumne ho demana.

En una atenció als mitjans prèvia a la compareixença, Ana Losada ha defensat que s'aprofiti el 155 per "fer complir la llei" i s'enviï una circular als centres educatius el nou curs perquè incloguin en els seus plans un 25% de les assignatures en castellà. Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC Josep Maria-Terricabras, ha negat que hi hagi "cap tipus de discriminació" i ha recordat que la immersió lingüística va ser votada pel PP i ha estat "molt aplaudida per organitzacions internacionals" i per la mateixa Unió Europea.