El Comitè Olímpic Espanyol (COE) manté, malgrat la plantada del president del govern d'Aragó, Javier Lambán, la reunió que s'havia convocat per aquest divendres per donar llum verda al repartiment de seus de la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030 als Pirineus. De la seva banda, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no només ha anunciat que acudirà a la reunió sinó que ha recordat que Catalunya té estudis per una candidatura en solitari. El Govern ja havia advertit els darrers dies que no té intenció de revisar el pacte que va tancar el comitè tècnic i que haurà de ser el COE qui decideixi com respondre en cas que Aragó no ho accepti. En qualsevol cas, des de la Generalitat s'insisteix que Catalunya no té intenció en cap cas de renunciar als Jocs.

 

Lambán ha fet saber aquest matí a través d'una carta al president del COE, Alejandro Blanco, que no acudiria a la reunió perquè considera que el projecte, tal i com ha quedat dissenyat pel comitè tècnic, no és equilibrat. Ha denunciat que s'han rebutjat "sense cap base tècnica" propostes per fer proves d'esquí a Aragó i exigeix com a imprescindible programar proves a Formigal i Cerler. Lambán demana, a més, obrir la negociació política per determinar el nom dels Jocs i on es faran les cerimònies d'inauguració i clausura.

Candidatura en solitari

Fonts del COE consultades per ElNacional.cat, asseguren que la reunió està convocada i no es canviarà l'agenda per les declaracions de Lambán. Per la seva banda, la consellera de Presidència ha recordat durant una visita a La Molina-Masella que el Govern disposa d'estudis fets per tirar endavant la candidatura en solitari. L'estudi elaborat a Catalunya preveu on s'haurien de situar les seus de les diferents proves.

El projecte a què fa referència la consellera es va començar a preparar el 2018 des de Ferrocarrils de la Generalitat. De fet, el setembre d'aquell any ja hi va haver una visita de responsables del Comitè Olímpic Internacional que van acudir a estacions d'esquí de la Cerdanya i la Vall d'Aran així com instal·lacions a Barcelona que haurien d'acollir proves i infraestructures com l'aeroport de la Seu d'Urgell. 

Divendres passat es va fer públic l'acord que havien tancat el COE amb el govern espanyol, el català i l'aragonès per a la distribució de les diferents seus. Immediatament des del govern aragonès es van expressar reticències, que va acabar verbalitzant dimarts el mateix Lambán. Finalment, avui s'ha fet saber que el president havia enviat una carta al COE anunciant que no assistirien a la trobada de divendres en què els tres governs havien de donar el vist-i-plau al projecte abans de fer-lo arribar al Comitè Olímpic Internacional per formalitzar la candidatura.

Ahir va ser el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va intervenir en aquest debat per reclamar al COE que intervingui, atès que és qui s'ha encarregat de coordinar el projecte i per advertir que, pel que fa Catalunya, l'acord està ja tancat i no es reobrirà.