No hi ha incoherència, segons Coalició Canària. L'única diputada de la formació insular, Cristina Valido, ha pres la paraula al Congrés dels Diputats, durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez, per reiterar un cop més el rebuig del seu partit a l'amnistia per als líders independentistes pactada entre el PSOE i Junts i ERC. "No compartim l'anunciada llei d'amnistia", ha afirmat des de la tribuna. "Els motius i les formes de la llei són per a nosaltres inacceptables". CC ja havia manifestat en reiterades ocasions la seva posició respecte a la mesura de gràcia. De fet, en l'acord d'investidura establert amb els socialistes —Valido votarà a favor de Sánchez—, hi figura específicament la posició contrària de la formació canària envers l'amnistia.

La diputada ha anat més enllà, i també ha explicitat que li sembla "molt greu" l'argument que ha utilitzat Sánchez per justificar l'amnistia perquè s'hi fa una "insinuació" que els tribunals de justícia espanyols "han prevaricat". En la seva rèplica, el president espanyol ha agraït el vot afirmatiu a Valido, i fins i tot li ha aplaudit la "sinceritat" amb què s'ha expressat per rebutjar l'amnistia. Ara bé, un cop més el socialista ha aprofitat l'oportunitat per reivindicar la mesura de gràcia. "Honestament, crec que és un pas positiu. Espero que amb el temps puguem canviar la seva opinió", ha afirmat.

Les paraules de la diputada canària han arribat només uns instants després que ella mateixa hagués reivindicat la ideologia nacionalista de la seva formació. "M'agradaria que les Canàries tinguessin el dret a pronunciar-se sobre el seu futur", ha assenyalat, afegint que li importa especialment "el benestar" de les persones que viuen a l'arxipèlag, més enllà de gaudir de les plenes facultats del govern autonòmic. Així i tot, ha incidit en la seva particular visió ideològica. "Es pot ser nacionalista i no independentista, i això no ens converteix en menys nacionalistes", ha afirmat. Segons Valido, el nacionalisme canari ha de centrar-se a aconseguir el "respecte i les respostes" que l'única regió ultraperifèrica es mereix.

CC, contra l'acord de fiscalitat de Junts

Mentrestant, la diputada de CC també ha criticat els acords en matèria fiscal que s'han establert entre el PSOE i Junts, amb els independentistes exigint la cessió del 100% d'impostos. "Les conseqüències i els precedents que situen poden generar importants problemes de disciplina fiscal i poden perjudicar les comunitats més vulnerables", ha lamentat. "Alguns diuen 'allò meu és meu i només meu', i això és molt perillós". Amb tot, ha confiat que Sánchez no permetrà que augmentin les desigualtats.