El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, ha informat aquest dijous que el govern està analitzant les conseqüències de la decisió d'Algèria de suspendre el tractat d'amistat amb Espanya i donarà una resposta "serena, constructiva, però ferma" en favor dels interessos espanyols. Albares, en una atenció als mitjans després d'un discurs sobre la cimera de l'OTAN a Madrid, ha avançat aquesta resposta després que els bancs algerians hagin congelat les domiciliacions bancàries relacionades amb les operacions de comerç exterior de productes i serveis des d'Espanya i cap a Espanya. El cap de la diplomàcia espanyola ja va lamentar aquest dimecres la decisió algeriana de suspendre el tractat entre tots dos països i va dir no témer represàlies en matèria energètica perquè Algèria és un soci fiable. A aquesta decisió s'ha referit per explicar que el govern espanyol està analitzant les seves implicacions tant a Espanya com a la Unió Europea (un treball que creu que conclouran aquest mateix dijous) per a donar "la resposta adequada". 

El ministre, però, ha negat que tinguin informació que indiqui "cap dificultat per accedir al gas algerià". Tot i això, Albares ha explicat que el govern espanyol està analitzant "l'abast de les conseqüències pràctiques" de la decisió d'Algèria per adequar la resposta d'Espanya als seus interessos. El ministre ha reiterat el desig del govern espanyol de tenir les millors relacions amb Algèria i la seva adhesió a tot el contingut del Tractat d'Amistat bilateral, que ha recordat que recull la igualtat sobirana dels Estats i la no-ingerència en assumptes interns. En plantejar-li si la congelació del comerç pot afectar el subministrament de gas per part d'Algèria a Espanya, ha insistit que s'està estudiant què suposa en la pràctica, però ha subratllat que aquest flux gasístic "no té en aquests moments cap inconvenient". 

Recuperar la relació amb Algèria 

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, també s'ha manifestat aquest dijous sobre aquesta qüestió i ha afirmat que el seu executiu "lamenta" la decisió d'Algèria de suspendre el tractat d'amistat i veïnatge signat pels dos països el 2002, i espera "recuperar aquesta relació tan aviat com sigui possible". En una entrevista a Onda Cero, Ribera s'ha mostrat confiada que la relació comercial entre els dos països pel que fa al gas continuarà funcionant com fins ara. En aquest sentit, ha aprofitat per recordar l'existència de contractes en vigor entre la companyia algeriana Sonatrach i les empreses espanyoles. "Les relacions entre la comercialitzadora algeriana (Sonatrach) i les empreses espanyoles que compren gas tenen obligacions contractuals i confio que continuïn funcionant com el que són, perquè si no, seria un problema més complex de resoldre, no a través de relacions diplomàtiques, sinó probablement d'arbitratges o tribunals", ha precisat. 

En tot cas, Ribera ha assegurat que, "ara com ara", la seva confiança és màxima perquè els intercanvis comercials entre Sonatrach i els seus clients espanyols "han anat funcionant molt bé". "Fa mesos que els contractes estan en un procés de revisió de preus complicat entre Sonatrach i els compradors espanyols, però res ens fa pensar que això pugui fer-se fallida de manera unilateral per una decisió del govern algerià", ha apuntat. La vicepresidenta ha lamentat el que està succeint amb Algèria i ha assegurat que el govern espanyol "està obert a recuperar aquesta relació com més aviat millor". "Confio que amb el temps i buscant punts de trobada puguem superar aquesta situació com més aviat millor", ha conclòs.