Enmig de la pandèmia del coronavirus, el Centre Criptològic, que depèn del servei secret espanyol CNI, sospita que l'independentisme ha fet servir la identitat de pirates informàtics, com Anonymous Catalonia, per tal de difondre dades sensibles obtingudes de manera poc clara.

Segons detalla un article a El País que es fa ressò d'un informe dels serveis secrets, un clar exemple d'aquestes pràctiques seria l'accés l'any passat a contrasenyes de correus electrònics de diferents jutges, o com a mínim, així ho exposa el centre encarregat de protegir les dades de l'Estat, que, tal com ressalta el diari, haurien registrat 43 atacs l'any 2019 en el marc de la denominada #OpCatalunya, que es va activar durant el referèndum de l'1-O.

D'aquesta manera, l'informe recalca que la realitat hacktivista a Espanya "està conformada per identitats individuals de nul·la o baixa capacitació tècnica com a ciberamenaces, amb una dèbil o inexistent col·lectivació o identitat de grup, motivada fonamentalment per aconseguir una notorietat mitjançant mencions en xarxes socials". Així, malgrat tot, assegura que els que van idear el moviment hacktivista fins l'any 2010 "estan pràcticament desapareguts".

Dades personals i el correu de Marchena

L'informe cita com a exemple d'aquesta "degeneració" l'#OpCatalunya i constata que hi ha hagut una "caiguda substantiva de l'ofensiva hacktivista" lligada a l'independentisme, així que les accions s'haurien reduït a una quarta part. Segons exposa, el 60% dels atacs van consistir en "injeccions sobre bases de dades SQL (intrusions aprofitant una vulnerabilitat), en un 35% dels casos fracassades o defectuoses" i un 30% en denegacions de serveis web de l'Administració. 

Tot i que l'activitat no sigui intensa, l'estudi subratlla la implicació d'Anonymous Catalonia en el marc del judici al procés. Segons detalla, s'haurien difós a través de les xarxes socials dades personals de la secretària del jutjat número 13 de Barcelona i també s'hauria accedit al correu del president del tribunal, Manuel Marchena. 

Els serveis secrets espanyols subratllen la idea que Anonymous Catalonia és un "canal de propaganda desinformativa processista" que opera per canalitzar operacions encobertes de l'independentisme.