L’estira i arronsa entre el ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, a la premsa internacional va tenir ahir un nou i curiós capítol al diari mexicà Milenio. Després que Margallo va publicar-hi un article desacreditant el procés sobiranista amb l'argument que el dret d’autodeterminació no està recollit a -gairebé- cap "Constitució democràtica", el conseller va replicar ahir amb un text al mateix diari mexicà per corregir el ministre: la Constitució de Mèxic sí que contempla aquest dret.

Margallo explicava en el seu article a Milenio que la secessió és inviable, d’entrada per una raó legal, ja que segons ell, “no hi ha cap Constitució democràtica en el món que reconegui el dret a l’autodeterminació (tret de la d’Etiòpia i la de Saint Christopher i Nevis, dues illes antillanes que comparteixen Estat)”. Aquest és un argument recurrent del ministre per rebutjar les reivindicacions sobiranistes de Catalunya. De fet, abans de publicar-se en aquest diari mexicà aquest mateix article s’havia publicat a l’ABC el dia 13 d’octubre.

La qüestió és, però, que la Constitució de Mèxic sí que preveu el dret a l’autodeterminació i així ho assenyala Romeva en la rèplica que ahir va publicar també al diari Milenio. “Cap recordar precisament aquí que el propi article 89 de la Constitució mexicana no només reconeix aquest dret, sinó que també és un dels principis que ha guiat l’actuació de Mèxic durant 100 anys”.