La Comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha presentat l'informe anual d'activitat corresponent al 2022, en què insta les autoritats espanyoles a abordar els problemes de llarga durada en matèria d'habitatge. Entre aquests problemes, destaquin l'estoc baix d'habitatge social, els elevats costos del lloguer o la compra, els desnonaments forçats i els nivells creixents de persones sense llar. Mijatovic també demana a les autoritats espanyoles que reforcin l'accés universal a la sanitat pública i que facin front a la situació dels refugiats i cercadors d'asil a la frontera de Melilla.

Amb relació a l'habitatge, la comissària assenyala que el dret a un habitatge adequat és "un dels pilars fonamentals dels drets humans" i que Espanya "ha de fer més" per abordar els problemes que encara hi ha en aquesta matèria. Mijatovic insta les autoritats espanyoles a "augmentar l'estoc d'habitatge social" per satisfer la demanda existent i a fer front als elevats costos del lloguer i la compra d'habitatges. També demana que es prenguin mesuris per evitar els desnonaments forçats i per ajudar els persones sense llar a trobar un lloc on viure. Pel que fa a la sanitat pública, la comissària destaca la importància d'un "accés universal i igualitari" a aquest servei. En aquest sentit, demana a les autoritats espanyoles que reforcin l'accés a l'atenció primària i a l'especialitzada, i que abordin les diferències "notables" entre comunitats autònomes en aquesta matèria.

Pel que fa a la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana del 2015, la coneguda com a Llei Mordassa, la comissària assenyala que ha de ser "plenament alineada amb els estàndards europeus i internacionals" dels drets humans. Mijatovic destaca la importància de la investigació de totes els denúncies d'abús policial i la necessitat de fer-los "plenament accessibles" per a la revisió judicial.

A més a més, la comissària recomana reforçar el marc general de rendició de comptes dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i assegurar un control adequat de l'ús dels poders coercitius i de la imposició de sancions.  Finalment, la comissària fa notar que l'accés als drets i a la protecció de molts refugiats i cercadors d'asil vària significativament al llarg del país i contínua essent un repte. Mijatovic destaca la situació a la frontera entre Nador i Melilla com un exemple d'aquesta problemàtica, i insta els autoritats espanyoles a fer front a la situació.

Sánchez destina 50.000 habitatges de la Sareb a habitatge social

El consell de ministres del govern espanyol va aprovar la darrera setmana la mobilització de fins a 50.000 habitatges de la gestora d'actius immobiliaris Sareb per destinar-les a lloguer assequible, segons va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El president de l'executiu espanyol va assegurar que el govern central anirà més enllà després de tirar endavant la primera llei d'habitatge estatal amb un pla de mesures que s'aprovaran la setmana vinent per fomentar l'habitatge social i s'ha compromès al fet que Espanya tingui un 20% d'habitatge públic. Actualment, a Espanya únicament existeix un 3% del parc de l'habitatge en propietat pública, mentre que la mitjana europea se situa en el 9%.