L'economista Xavier Sala-i-Martin ha fet una classe a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, després que aquesta ha apuntat que al Parlament de Catalunya hi ha una majoria independentista i d'esquerres. Sala-i-Martin ha indicat que això no és cert perquè són conjunts no-coincidents, i ha explicat la teoria d'unió de conjunts. 

"És qüestió d'entendre la diferència entre intersecció i unió de conjunts: al Parlament hi ha majoria d'esquerres O BÉ majoria independentista. No hi ha majoria independentista I d'esquerres. O la Reguant entén això, o no hi haurà Govern", ha assenyalat al·ludint al fet que gran part de les esquerres no són independentistes (PSC, Comuns) i que Junts té un plantejament social transversal amb diferents ideologies.

"Si la Reguant vol fer una independència tal com vol la CUP, haurà d'obtenir 68 diputats. De moment, només en té 9. Per tant, li agradi o no a la Reguant, caldrà arribar a acords amb els independentistes "no d'esquerres"", ha pronosticat. Ha insistit que això és una matemàtica molt bàsica, "de parvulari".

Sala Martin 1

Sala i martin 2

Reguant va alertar ahir ERC que certs perfils de Junts "no responen al viratge cap a l'esquerra" que tant republicans com cupaires defensen per al nou Govern, per la suposada majoria independentista i d'esquerres, i va advertir que la composició del pròxim Executiu ha de complir aquesta voluntat, especialment per donar compliment a l'acord segellat entre republicans i cupaires. "ERC aposta per un Govern amb polítiques d'esquerres. És evident que la conformació del Govern ha de respondre també a aquesta lògica", va defensar en una entrevista d'Europa Press, encara que va afegir que no volen entrar en un repartiment de càrrecs.

No obstant, sí que va parlar de vetos o de forts recels. La diputada va posar com a exemple que els preocupa que el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en funcions, Damià Calvet, repeteixi en el càrrec perquè "s'ha manifestat en contra d'un dels punts de l'acord, la moratòria dels grans macroprojectes vinculats al decret llei d'energies renovables." "Hi ha alguns perfils que per les seves polítiques anteriors, per les seves declaracions, no responen aparentment a aquest viratge", va dir en ser preguntada per diputats de Junts com Elsa Artadi, Ramon Tremosa o Joan Canadell, i va afirmar que la confiança que tenen en aquestes persones és poca.

Tanmateix, va insistir que "no hi hauria d'haver cap problema" en el repartiment de conselleries perquè es compleixi l'acord d'ERC i la CUP, i va afegir que s'ha de treballar en una lògica de polítiques i de pla de Govern,  no de noms concrets.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat