L'advocat i ara diputat al Congrés de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas ha impartit una classe magistral sobre qui té la competència per suspendre els diputats presos, ho ha fet a través d'un fil al seu compte de Twitter.

Cuevillas assegura que la competència sobre la suspensió no és de la mesa, sinó del ple. L'advocat ha decidit oferir aquesta explicació tècnica després que aquest dijous el president de la sala que jutja el procés, Manuel Marchena, tornés la pilota al Congrés i li donés 24 hores per decidir el futur dels diputats presos. 

El lletrat indica que la suspensió només procedeix si la Cambra ha concedit prèviament el suplicatori, que abans ha d'haver estat acordat pel ple del Congrés. A partir d'aquí, continua Cuevillas, la presidència del Congrés (amb Meritxell Batet al capdavant), una vegada coneix qualsevol actuació judicial que pugui obstaculitzar el mandat d'un diputat, "adoptarà d'immediat les mesures que siguin necessàries per protegir els seus drets i prerrogatives".

Tota aquesta informació que ha relatat Cuevillas l'ha extret del Reglament del Congrés dels Diputats i, a partir d'aquí, arriba a la conclusió que "si no hi ha suplicatori, no hi pot haver suspensió". 

Cuevillas té clar que el Suprem està obligat a posar en coneixement del Congrés "l'existència d'una causa pendent contra diputats i senadors processats", ara bé, també apunta que "el problema és que la llei obliga que el procés quedi suspés des de la comunicació fins que les respectives cambres (Congrés i Senat) resolguin".  

Amb aquestes piulades, Cuevillas ha intentat fer entendre que aquesta decisió que no acaba de prendre ni el Suprem ni la presidència del Congrés "és com una partida de ping-pong". Segons l'advocat, cap de les dues parts es mulla sobre la suspensió dels diputats presos perquè Marchena "no vol demanar el suplicatori per no haver de suspendre el judici", i Batet "no vol iniciar la seva presidència suspenent diputats electes contra legem i davant la mirada de tot Europa".

"Que no es noti massa la flagrant vulneració de l'estat de dret", conclou amb ironia Jaume Alonso-Cuevillas.