L'eurodiputada Clara Ponsatí ja té l'acreditació provisional que li permetrà seure al seu escó de l'Eurocambra a partir del 10 de febrer. 

Ponsatí ha recollit la credencial aquest matí en un procés que ha estat més ràpid del que s'esperava, acompanyada pel president a l'exili Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín.

La justícia escocesa ha decidit no fer cas al Tribunal Suprem, que volia que es mantingués l’euroordre contra l'exconsellera. Defensava que, amb el Brexit, Ponsatí no tenia immunitat al Regne Unit. Resident a Escòcia on afronta una euroordre pel cas de l'1-O, Ponsatí ha assegurat que els tribunals escocesos ja li van donar llibertat per viatjar quan la van detenir, però que en tot cas ha informat les autoritats de la seva visita a Brussel·les per fer aquests tràmits. També ha comunicat al jutge que és membre de l'Eurocambra, però ha admès que no té "clar" com procedirà aquest ara que té immunitat.

A la sortida, Ponsatí ha fet declaracions als mitjans i ha assegurat que "avui es fa justícia" i que avui "per fi" es dona la raó a totes les persones que la van votar a les passades eleccions del 26 de maig. També sha mostrat "molt contenta per començar" un "nou desafiament personal".

Ponsatí ha fet un agraïment públic al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per aplanar el camí que l'ha dut a ser eurodiputada. Preguntada per la negativa de la JEC a reconèixer el seu mandat d'eurodiputada, Ponsatí ha recomanat a l'òrgan que "es torni a llegir la decisió" del Tribunal de Justícia de la UE. "Suposo que en algun moment corregiran aquest error de lectura", ha revelat.

Què passarà amb l'euroordre de Ponsatí?

Ponsatí ha deixat clar que la seva intenció és continuar responent davant la justícia escocesa, i que es presentarà a la propera vista amb el jutge d'Edimburg el 5 de març. S'espera que sigui en aquest moment quan el jutge decideixi si Ponsatí té o no immunitat al Regne Unit. 

La fiscalia ha demanat mantenir les ordres de detenció de Ponsatí, la mesura de presó provisional i la declaració de rebel·lia. En el seu escrit de dilluns, reconeix que li és aplicable la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras, motiu pel qual reclama al Parlament Europeu que li revoqui la immunitat.

Al seu parer, el que pretenia Ponsatí quan es va presentar a les eleccions europees era evitar el procés penal contra ella. La seva elecció recent a conseqüència del Brexit, continua, s'ha produït un cop ha estat "processada i havent fugit prèviament de la justícia espanyola".

Pel que fa al suplicatori, la fiscalia considera que en aquest cas s'ha d'aplicar el dret nacional, i aquest estableix que la necessitat de demanar permís a la cambra no es pot estendre més enllà de les fases d'inculpació i processament. 

 Si bé dilluns el Tribunal Suprem va anunciar que enviaria el suplicatori a l'Eurocambra, aquesta petició encara no ha arribat, segons fonts parlamentàries.