La consellera d'Ensenyament a l'exili, Clara Ponsatí, ha sigut clara a l'hora de valorar l'actual Govern de la Generalitat: "És evident que no ens estan acostant a cap República". Així s'ha expressat aquest matí en una entrevista al 'Via Lliure' de Rac1. Ponsatí també ha reconegut estar "molt preocupada pels missatges contradictoris" que s'estan donant des de l'administració catalana, referint-se a "uns discursos retòrics que no es concreten en res". 

Un any després del referèndum d'autodeterminació de l'1-O, la consellera l'ha valorat com "una magnífica oportunitat que no vam acabar d'aprofitar". En aquest sentit ha aprofitat per criticar l'acció del Govern de Carles Puigdemont en relació a les estructures d'estat: "Hi havia una fracció molt important dels catalans que vam pensar que allò era un compromís i no només una eina per negociar". No obstant, Ponsatí ha afirmat que el procés no s'ha acabat si s'entén que és "el camí per aconseguir la República".

Preguntada per les polèmiques actuacions dels Mossos d'Esquadra en els últims dies, ha manifestat una altra vegada la seva preocupació perquè "s'han vist algunes escenes que dins del cos hi ha sectors que no estan sota el control d'un comportament professional i democràtic". "M'incomoda veure un Mosso amb una polsera espanyola", ha sentenciat fent al·lusió a la imatge on es veia un Mosso amb una polsera espanyola retirant al diputat de la CUP Carles Riera de les portes del TSJC el passat dijous. 

Sobre les últimes novetats de les eleccions municipals i europees, Ponsatí s'ha manifestat totalment a favor de fer unes primàries dins l'independentisme. "No entenc perquè no hi ha més gent que es presenta. Molta gent que m'ha dit que hi està a favor, no ho estan fent i no ho entenc". En quant als partits, ha vaticinat que no creu que ni ERC ni el PDeCAT s'hi sumin, afegint que "era una llàstima".