Ciutadans i Manuel Valls han obert la porta a una candidatura transversal davant de les eleccions catalanes, que estaria oberta també al PP i a altres representants de la societat civil. Així ho avança Vózpopuli, que explica que els dos partits han iniciat l'acostament després de la devallada i posterior ruptura de la coalició a l'alcaldia de Barcelona que va encapçalar Valls fa un any.

Els ponts entre el dirigent francès i Albert Rivera van saltar pels aires abans fins i tot de la campanya electoral. La ruptura va culminar amb la fractura del grup municipal després del suport de Valls a la investidura d'Ada Colau. Valls va demanar expressament als seus partidaris que no votessin Ciutadans en la repetició electoral del 10-N.

El nou lideratge d'Arrimadas ha suposat un acostament que les dues parts esperen que cristal·litzi en les pròximes eleccions autonòmiques a Catalunya. Valls ha lloat en públic el gir estratègic de Ciutadans en el Congrés, i la seva disposició a pactar amb el Govern de Pedro Sánchez.

Fonts de Ciutadans no rebutgen la idea que la formació de Valls s'hi sumi. La formació taronja vol una llista en la qual també sigui present el PP i membres de la societat civil de diferents àmbits i ideologies per incloure també els potencials votants del PSC.

Les negociacions es van veure frustrades per la pandèmia del coronavirus i de moment estan en punt mort, en espera que passi el 12-J a Galícia i el País Basc. "Ningú no tanca la porta a Valls", diuen fonts de Ciutadans. "Hi haurà d'haver una negociació que encara no existeix".

No descarta fer el salt a la política nacional

La intenció de Valls és mantenir la seva acta de regidor a Barcelona sense descartar un salt a la política nacional. L'exprimer ministre francès advoca des de fa setmanes per la unitat constitucionalista a Catalunya. I el seu moviment Barcelona pel Canvi ho vol intentar.

La plataforma de Valls està formada en la seva major part per exafiliats i simpatitzants de Ciutadans que van sortir del partit descontents per la política de pactes de Rivera. I el contacte entre els quadres mitjans i intermedis és constant i fluid a la comunitat catalana.