L'oferta de Manuel Valls continua marcant l'agenda. Però, per ara, Ciutadans no es mou d’allà on era: Ada Colau no és alternativa a Ernest Maragall. Així ho ha reiterat aquest dilluns el secretari general José Manuel Villegas després que s'hagi reunit l’executiva. El dirigent unionista ha reiterat que no donaran suport a “populistes i separatistes”, dues categories on inclou l’actual alcaldessa en funcions. Només contemplen una opció: donar suport al socialista Jaume Collboni. Així continua el distanciament amb el seu home a Barcelona.

“Cal evitar que nacionalistes i populistes arribin al govern de Barcelona per tots els mitjans”, ha defensat José Manuel Villegas, malgrat que ha assegurat que el més probable és que es formi un nou executiu entre ERC i els comuns. En aquest sentit, ha retret a Manuel Valls, sense dirigir-se explícitament a ell, que “els hagués agradat treure millors resultats”.

En aquest context, el secretari general de Ciutadans ha reiterat el que ja van dir la setmana passada: es posen al servei del candidat del PSC, Jaume Collboni, que “sí que és el mal menor davant de populistes i separatistes”. Ha recordat que Ada Colau va anar a votar l’1-O i tenia el llaç groc a la façana de l’Ajuntament.

Això sí, Villegas ha evitat respondre què passaria si Manuel Valls mantingués la seva aposta per Ada Colau, si en aquest cas hi hauria diferència de vot amb els regidors de Ciutadans.

Governs "a dos"

Ciutadans tampoc no es mou sobre Vox: no negociarà governs autonòmics i municipals amb l’extrema dreta. “No entrarem a negociar governs a tres, per dir-ho clar, on estiguin Vox, Podemos o els nacionalistes”, ha assegurat José Manuel Villegas. En aquest sentit, ha reiterat que vol “acords a dos”, de forma “preferent” amb el PP i de forma “excepcional” amb el PSOE.

“No hi haurà taules a tres”, ha insistit Villegas, després que el PP els hagi convidat a asseure’s amb l’extrema dreta, i després que la formació de Santiago Abascal hagi mantingut la seva condició d’asseure’s en taules a tres i entrar en aquests hipotètics governs. “En aquests governs no hi haurà Vox ni Podemos”, ha reiterat el dirigent unionista.

Els de Santiago Abascal seran “responsables” si aquests governs no tiren endavant, ha advertit el secretari general de Ciutadans. “Proposem acords centrats, liberals i moderats”, ha defensat. I ha passat la pilota a Vox: “Cada partit serà responsable dels seus vots. Vox haurà de decidir”.

Des de Ciutadans mantenen la porta oberta als socialistes, allà on no hi hagi una alternativa de dretes i sempre i quan reneguin de “les polítiques de Sánchez i el sanchisme”.