C'est fini. "Hem decidit separar-nos de Valls a Barcelona per tenir veu pròpia". Amb aquesta claredat ha comparegut aquest dilluns la portaveu de CiutadansInés Arrimadas, per anunciar el divorci amb Manuel Valls, el seu home a l'Ajuntament de Barcelona. En cap moment el partit d'Albert Rivera ha avalat la decisió de l'ex-primer ministre francès d'investir Ada Colau, i les discrepàncies públiques per la relació amb l'extrema dreta de Vox han acabat d'erosionar la relació. Tindran grup propi, amb els seus tres de sis regidors, a la capital catalana.

Poques hores després que Arrimadas assegurés en una entrevista a La Sexta que no se separarien de Valls, l'executiva del seu partit ha decidit partir peres amb el seu candidat independent a l'Ajuntament de Barcelona. El detonant ha estat els vots favorables dels seus tres regidors –els tres de Ciutadans van votar en blanc– a la investidura d'Ada Colau. "La senyora Colau ha fet el mateix que el senyor Maragall, posar un llaç groc a l'Ajuntament. La diferència és ben poca", ha justificat.

"Les discrepàncies importants ens han portat a prendre aquesta decisió", ha justificat Arrimadas a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva estatal. Davant la decisió de Colau de portar la qüestió del llaç groc a la junta de portaveus, la portaveu de Ciutadans s'ha "reafirmat" en la decisió presa de votar en blanc a la investidura de Barcelona.

Per altra banda, Arrimadas també ha fet cas omís de les veus internes que reclamen una abstenció de la seva formació en la investidura de Pedro Sánchez, així com a les crítiques per flirtejar amb el PP i l’extrema dreta de Vox. “Tindríem un tsunami de crítiques si donéssim suport a Sánchez, que està pactant amb Bildu”, ha argumentat la dirigent del partit unionista. Ha denunciat que “el sanchisme és dolent per a Espanya”, perquè “és capaç de negociar amb JxCat i pactar amb ERC", en referència a diversos acords municipals a Catalunya.