Ciutadans, el PSC i el PP intentaran impedir que el Parlament voti les esmenes de la CUP a la resolució de JxCat, entre les quals n’hi ha una que demana la ratificació de la declaració d’independència feta el passat 27 d’octubre. Els socialistes i els populars ja han registrat aquest dimecres una petició de reconsideració de la decisió de la Mesa de tramitar-les. Els liberals tenen pensat fer-ho entre aquest dimecres a la tarda i dijous al matí, abans de l’inici del ple.

Per una banda, el PSC sol·licita a la Mesa la reconsideració de la qualificació i admissió a tràmit de les esmenes cupaires, que ha tingut lloc aquest dijous. Per altra banda, també sol·liciten a aquest òrgan que demani un informe als lletrats sobre l’adequació de les esmenes a l’ordenament constitucional i estatutari vigent, així com a les sentències i interlocutòries del Tribunal Constitucional. Des de Ciutadans no tenen previst sol·licitar cap informe jurídic. Tampoc no ho farà el PP.

 

Els socialistes reconsideren les esmenes perquè creuen que són “manifestament contràries als principis bàsics constitucionals i estatutaris”. També argumenten que infringeixen les decisions del Tribunal Constitucional en relació a les lleis de desconnexió o en relació a la “Declaració dels representants de Catalunya”.

En la seva petició de reconsideració, el PP recorda a la Mesa el seu “deure de no admetre a tràmit iniciatives parlamentàries contràries a la Constitució” i que l’admissió a tràmit d’aquestes esmenes “eludeix la suspensió i la nul·litat de determinats actes parlamentaris acordats pel Tribunal Constitucional".

 

Gràcies a les esmenes de la CUP, la declaració d’independència ha tornat a aterrar a l’edifici del Parlament. La Mesa n’ha acceptat la tramitació aquest dimecres al migdia, malgrat l’advertiment dels lletrats, que han dit que poden entrar en contradicció amb les decisions del Tribunal Constitucional durant la legislatura passada.