Ciutadans ha tornat a registrar al Congrés dels Diputats una proposició de llei de Memòria, Dignitat i Reparació de totes les Víctimes del Terrorisme en la qual, com a novetat respecte al text presentat el juny passat, aposta per castigar amb entre un i tres anys de presó els qui convoquin o promocionin homenatges terroristes.

Concretament, la proposició de llei inclou una modificació de l'article 578 del Codi Penal. Aquest article ja preveu penes de presó d'un a tres anys i multa de 12 a 18 mesos per castigar "l'enaltiment o la justificació públics" de delictes de terrorisme o dels qui hagin participat en la seva execució, i el mateix per a "la realització d'actes que comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes dels delictes terroristes o dels seus familiars".

El que pretén Cs és que aquesta mateixa sanció es pugui aplicar en el cas de "la preparació, convocatòria, promoció o realització d'actes en públic d'homenatge o exaltació del terrorisme o que comportin descrèdit, menyspreu o humiliació" a les víctimes o a les seves famílies. És a dir, que es pugui castigar no només els qui participen en aquests actes, sinó els qui els convoquen o promocionen.

D'altra banda, la proposició de llei de la formació taronja reconeix a les víctimes del terrorisme una sèrie de drets "imprescriptibles", qualifica com a tals els qui hagin estat "perseguits i desplaçats forçosos" i promou la conscienciació i sensibilització en l'àmbit de l'educació.