Cap representant de Ciutadans ni del PP no acudiran aquest dissabte a la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat, segons han explicat fonts dels dos partits. Ho han justificat en les declaracions públiques que han fet el president Quim Torra i alguns dels seus integrants.

El grup taronja considera que Torra és un president "pitjor que Puigdemont, que anirà més enllà en l'incompliment de les lleis". El seu portaveu Carlos Carrizosa ha retret l'elecció dels nous consellers: "Aquest president, que ja va insultar els catalans, ha nomenat consellers que també ho fan".

En concret s'ha referit a la que serà consellera de Cultura, Laura Borràs (JxCat), que va firmar el manifest lingüístic a Catalunya del grup Koiné: "Va fer veure que els que parlen castellà són colons enviats per Franco". El manifest denunciava el retrocés del català, però va ser molt criticat perquè alguns consideraven que anava en contra del bilingüisme.

El segon membre del futur Govern al qual es refereix és el que serà conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigdeneró (JxCat), que asseguren que ha fet piulades "de caràcter supremacista i vexatori".

“Estarem vigilants”

Per la seva part, el secretari general del PP Català, Santi Rodríguez, ha assegurat “malgrat que a molts d’ells les seves opinions i manifestacions públiques excloents i ofensives els precedeixen”, els exigeixen que “tinguin com a prioritat la convivència entre catalans i la cohesió social”.

“Estarem vigilants davant qualsevol incompliment i deriva al marge de la legalitat que puguin estar temptats de cometre”, ha avisat el diputat popular, que ha afegit: “Ja s’ha demostrat que amb l’estat de dret no s’hi juga, perquè aquest actua per a defensar el compliment de la llei i la democràcia del nostre país”.

Per part del PSC, hi assistirà el secretari tercer de la Mesa del Parlament, David Pérez.