Malgrat totes les ombres que encara té el cas de l'agressió del Parc de la Ciutadella, Ciutadans i el PP han tornat aquest dimecres a la tarda al lloc dels fets. Tot i el lema de la manifestació, que cridava a la "convivència" i la "no violència", ha estat una protesta carregada de tensió i que ha desembocat en violència. Crits contra els Mossos, TV3 i el president Carles Puigdemont han estat les consignes més repetides pels concentrats. S'hi han concentrat diversos centenars de persones.

La manifestació havia estat convocada per a criminalitzar l'independentisme i acusar-lo de crear una "fractura social" que té com a víctimes persones com la Lidia. Ha estat el mateix dia que el seu presumpte agressor ha estat detingut per la Policia Nacional espanyola i deixat en llibertat amb una ordre d'allunyament pel jutge.

Mani Ciutadans Lagarder Ciutadella agresions Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

S'han produït dos grans moments de tensió. El primer ha estat quan un càmera de Telemadrid ha estat increpat i agredit per una multitud, que l'ha arraconat perquè creien que duia un llaç groc a la càmera, que no ho era. L'han acusat de ser de TV3. El periodista ha insistit que era de Telemadrid, però que si fos de TV3 no hauria de passar res. Ha rebut quatre cops de puny i ha hagut de ser evacuat.

El segon ha tingut com a protagonista una persona que s'ha acostat a l'entrada del Parc de la Ciutadella a l'avinguda Lluís Companys i ha cridat "fora feixistes". Han estat encerclat i increpat pels manifestants unionistes, i s'ha endut puntades de peu. La Guàrdia Urbana els ha hagut d'apartar escortats.

Des de Cs han condemnat l’agressió al periodista, que ha atribuït a “un infiltrat d’un grup radical aliè a l’organització”. Ha demanat que la policia l'identifiqui.

Bandera Generacion Identitaria Sergi Alcazar Sergi Alcazar 01

Foto: Sergi Alcàzar

Extrema dreta

A banda de simpatitzants de Ciutadans i el PP, també s'han pogut veure militants de l'extrema dreta, entre ells de Generación Identitaria, un nou moviment ultradretà amb presència arreu d'Europa.

Durant el transcurs de la concentració s'han escoltat proclames contra TV3 i els Mossos d'Esquadra. "On éreu l'1 d'octubre?", els han preguntat a crits. També s'han escoltat crits de "Puigdemont a prisión".

arrimadas rivera ciutadans ciutadella sergi alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Protagonisme de Ciutadans

Ciutadans ha estat el qui més protagonisme ha acaparat des de dissabte i també aquest dimecres. No només el marit de la Lidia és militant de la formació espanyolista, sinó que també ha fet servir el cas per atacar el sobiranisme. Els seus líders, Albert Rivera i Inés Arrimadas, ja s'han deixat veure aquest dimecres al matí pel municipi maresmenc d'Alella, on han arrencat llaços grocs amb les seves mans davant el que consideren una "inacció" del govern de Pedro Sánchez.

En declaracions prèvies a la concentració, Albert Rivera ha responsabilitzat el Govern del president Quim Torra perquè la “fractura social” ha provocat agressions com la de dissabte passat a la Ciutadella. Arrimadas ha denunciat que, en aquest cas, a diferència del fotoperiodista Jordi Borràs, “he vist mofes, treure ferro i dir que no era per qüestions polítiques”.

Per part del PP, l’exministra Dolors Montserrat ha estat la màxima representant.  I ha assenyalat directament cap a la Moncloa. “Pedro Sánchez és l’amic i còmplice de l’independentisme, de Torra i Puigdemont”, ha criticat la dirigent popular, que ha afegit: “Tenim un govern espanyol passiu, responsable per omissió i deixadesa de funcions. Ens ha abandonat a la sort dels independentistes”.

El gran absent ha estat el PSC, que des del primer moment va desmarcar-se de la convocatòria feta per Ciutadans.

Mani Ciutadans Ciutadella pintades Unionisme agresions - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

Detenció del presumpte agressor

Lidia va ser víctima d'una agressió dissabte passat al Parc de la Ciutadella, mentre els seus fills retiraven llaços grocs i els llençaven a terra. Segons els Mossos d'Esquadra, que van prendre testimoni al lloc dels fets, no hi havia cap mòbil polític. També va expressar els seus dubtes el seu marit, que és militant de Ciutadans. 

No obstant això, tres dies més tard, van presentar denúncia, davant la Policia Nacional. El cos espanyol ha detingut aquest dimecres al matí el presumpte agressor, que a la tarda ha estat deixat en llibertat amb una ordre d'allunyament de la víctima.