Per camins diferents han arribat al mateix punt. Tant Ciutadans com el PP han anunciat aquest dimarts des del Parlament dues proposicions de llei diferents, però amb un mateix objectiu: garantir la "neutralitat" dels edificis i espais públics. Aquestes iniciatives, entrades al registre del Parlament, arriben després de la polèmica generada per la presència de llaços grocs als escons de l'hemicicle, però també als carrers de Catalunya, en ciutats com Canet de Mar o Mataró.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha anunciat la proposició de llei des de la sala de premsa del Parlament.Ha explicat que la norma busca regular la presència exclusiva dels símbols oficials “que representen tothom”. En aquest sentit, ha dit que “no es poden posar símbols que exclouen milions de catalans i que suposen un enfrontament”. La definició d'espai públic que fa la norma inclou "carrers, places, ponts, parcs, jardins, fonts, llacs, platges o el mobiliari urbà en general".

 

La proposta que fan, ha defensat la presidenta del partit unionista, “és molt bàsica en una democràcia”, però ha lamentat que la presenten perquè a Catalunya no es respecten principis com la neutralitat institucional. La norma anunciada també arriba després que Arrimadas hagi plantat el president Quim Torra per la pancarta amb el llaç groc del Palau de la Generalitat.

Per la seva part, els populars ja han entrat a registre la seva proposició de llei, que pretén que als edificis públics només s’hi puguin exhibir o utilitzar banderes i símbols reconeguts a la Constitució i l’Estatut, europeus o locals. En aquest sentit, “resta prohibit en els bens immobles i bens mobles de les administracions públiques l'exhibició, utilització o col·locació de símbols partidistes o símbols identificables a una determinada ideologia o formacions polítiques”.

 

La proposta del PP també fa referència a l’espai públic: “Han de mantenir sempre, i en tot moment, la imparcialitat i la neutralitat política, per aquest motiu queda prohibit en aquests espais la prohibició, utilització o col·locació, ni que sigui de forma temporal, de símbols partidistes o símbols identificables amb una determinada ideologia o formacions polítiques".