Des de les eleccions del 21-D, quan Ciutadans va convertir-se en la primera força amb 36 escons i el PP va perdre set diputats, les acusacions no han passat de córrer d'una banda a l'altra. Passades les vacances de Nadal i constituït el nou Parlament, la batussa ha pujat encara més de to. Aquest dijous, Xavier García Albiol acusava Ciutadans d'estar només per a "desgastar el PP" i tenir una millor posició a les eleccions espanyoles. Inés Arrimadas li responia aquest divendres que està "obsessionat amb Ciutadans", en lloc de fer autocrítica per ser l'últim grup de la cambra.

Aquest ha estat el principal front de conflicte: que el PP hagi quedat al Grup Mixt amb la CUP, sense grup propi. Per això els populars van demanar un escó a la formació taronja, que li va denegar argumentant que no l'havia guanyat a les urnes. Albiol li ha recriminat que així atorguen als independentistes la majoria absoluta en les comissions del Parlament. Des de Ciutadans no s'han quedat de braços plegats, i ho rebaten amb xifres sobre la taula.

"El PP menteix quan diu que si està al Grup Mixt hi haurà majoria absoluta dels independentistes en totes les comissions", asseguren des de Ciutadans. "És exactament al revés: amb el diputat que el PP demana que li regali Ciutadans, els independentistes tindrien majoria absoluta sempre en totes les comissions", afegeixen.

En aquest sentit, recorden que, si el PP tingués grup propi, la CUP es quedaria tot el Grup Mixt en totes les comissions. D'aquesta manera, amb comissions de 21 membres, els independentistes tindrien en tots els casos majoria absoluta clavada: 11 membres. 

"Donar-li un grup al PP és donar-li un grup a la CUP perquè sempre sumin els separatistes: això sí que debilita el constitucionalisme", conclouen.

En canvi, argumenten des de Ciutadans, si el PP i la CUP comparteixen Grup Mixt s'hauran de repartir el membre de la comissió al qual tindran dret. D'aquesta manera, "la CUP deixarà d'estar en la meitat de les comissions en què el seient del Grup Mixt l'ocupi el PP i l'independentisme perdrà la majoria". En aquest cas, afirmen, "el bloc constitucionalista tindria majoria absoluta", malgrat que per a fer-ho compten ja d'entrada amb el membre dels comuns.

Són els càlculs que han fet Cs, que figuren en un document de treball intern i que "coincideixen amb els que maneja el Parlament de Catalunya per a traslladar a la Mesa". És per això que es reafirmen en la seva tesi: "L'única opció perquè tinguem majoria en algunes comissions és que el PP tingui subgrup parlamentari". Sembla que la batussa constitucionalista està lluny d'acabar.