Des que va començar a funcionar el novembre de 2018, Ciutadans no havia participat mai en la comissió d'investigació del 155 perquè la considera un "insult" als catalans. Avui, però, aprofitant l'expectació mediàtica que ha suscitat la presència dels presos independentistes, Lorena Roldán i Carlos Carrizosa han fet una excepció. Han demanat ser-hi. I la líder del partit taronja ha interpel·lat amb duresa l'exvicepresident Oriol Junqueras. La sorpresa ha arribat quan, després de la seva intervenció, ella i el seu company de files s'han aixecat i han marxat de la sala. Junqueras, perplex, els ha preguntat si de veritat "no es queden a escoltar la resposta". Tot afegint: "És una llàstima, ara que havíem començat a dialogar". 

Lorena Roldán ha aprofitat els minuts reglamentaris que cada grup té per preguntar al compareixent per disparar amb duresa contra el govern Puigdemont i ha personalitzat les crítiques en qui tenia al davant, un desimbolt Junqueras, que durant la seva intervenció inicial ha compartit amb els presents la felicitat que li provocava ser avui al Parlament. La cap de files de Cs ha criticat que "no hagi vingut a demanar perdó als catalans". "Vostè no és cap màrtir", ha afirmat. I tirant de l'argumentari habitual, ha rememorat la "por que van sentir molts catalans" durant la tardor de 2017. I ha acabat amb una pregunta directa: "No es penedeixen del dolor que van causar als catalans?". 

Dit això, Roldán i Carrizosa han recollit els papers, s'han aixecat i han tocat el dos, davant la perplexitat de tots els assistents. Ha estat el mateix Junqueras qui els ha recriminat l'actitud, fidel al seu estil irònic que ha fet sortir de polleguera els representants de Cs. El líder d'ERC ha posat de manifest l'anormalitat que suposa que algú interpel·li un altre i no es quedi a escoltar la rèplica. I ho ha rematat amb un "llàstima, ara que havíem començat a dialogar". 

Durant el seu discurs inicial, Junqueras ha defensat amb vehemència l'aposta del seu partit pel diàleg per trobar una sortida al conflicte. "Fins i tot amb aquells que aplaudeixen la presó", ha subratllat.