Més explicacions de Laura Borràs. Ciutadans ha registrat avui una petició formal que demana la compareixença de la presidenta del Parlament a la Comissió d'Afers Institucionals de la Cambra catalana perquè doni explicacions sobre la seva assistència al tall de l'avinguda Meridiana dissabte passat. En concret, el text reclama que Borràs detalli "els motius pels quals va participar en el tall il·legal" del carrer "tot i l'expressa prohibició del Govern". La Conselleria d'Interior havia prohibit el dia abans l'acció de protesta.

 

En la mateixa línia, el grup taronja també demana la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al ple del Parlament per saber "per quin motiu no va impedir-se el tall de l'avinguda Meridiana, tot i la prohibició expressa anunciada pel Departament d'Interior". La presidenta de la Cambra catalana va acudir-hi per a manifestar-se al costat de prop d'un miler de manifestants, després de dos anys ininterromputs de protesta. Es tracta de la concentració que habitualment hi celebra Meridiana Resisteix des del 2019, i que efectua els talls de trànsit d'aquesta via d'entrada de Barcelona.

A més, Ciutadans també ha exigit una còpia íntegra anonimitzada de les actes d'infracció d'aquella jornada recollides pels Mossos d'Esquadra, i una còpia íntegra dels atestats del cos policial. El Departament d'Interior va desplegar un important dispositiu dels Mossos d'Esquadra per impedir l'acció, però finalment els 1.000 manifestants van sobrepassar l'operatiu policial, que no va aconseguir desallotjar-los.

 

"Deute històric de gratitud"

A més, Nacho Martín Blanco ha informat que el seu grup parlamentari no participarà en la comissió al Parlament sobre l'estudi per determinar el deute històric de l'Estat amb Catalunya, una proposta que va néixer a iniciativa de Junts amb el suport d'ERC i la CUP, i amb l'abstenció dels comuns. "Si existeix algun deute històric entre Catalunya i la resta d'Espanya és un deute de gratitud dels catalans cap als espanyols", ha dit. "A Catalunya li ha beneficiat formar part d'Espanya, i la riquesa de Catalunya ve en bona part de pertànyer a Espanya".