Ciutadans està fent els darrers espeternecs, amb topades cada cop més agressives, després de la decisió de la direcció de no presentar-se a les eleccions generals. La portaveu del partit, Patricia Guasp, vol aplicar una sanció al portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, després que va desqualificar la decisió de renunciar a les eleccions del 23 de juliol, i fins i tot no descarta l'expulsió del partit. I el diputat ho ha replicat anunciant una querella per la revelació que se li ha obert un expedient disciplinari sense informar-lo.

L'executiva de Ciutadans ja va avançar aquesta setmana que estudiaria sancionar els dirigents del partit espanyolista que, com Bal i el procurador del partit a les Corts de Castella i Lleó, Francisco Igea, van criticar la decisió de no presentar-se als comicis, perquè interpreta que li estan qüestionant la legitimitat i s'està posant en qüestió la gestió dels fons del partit. Bal, que ara és una de les cares més visibles del sector crític, ha titllat de "covarda" la direcció del partit per no presentar llistes, i ha repetit que l'objectiu de l'actual executiva és "guardar-se els diners que hi ha a la caixa per a poder fer-se una campanya a les eleccions europees del 2024", una al·lusió velada al secretari general, l'eurodiputat Adrián Vázquez. Al Parlament Europeu també hi ha com a eurodiputat Jordi Cañas.

La direcció sosté que els arguments d'aquests militants sobrepassen la línia de la crítica política i poden entrar en conflicte amb les obligacions que els estatuts de Cs estipulen per als afiliats. També mostren disconformitat amb alguns dels arguments que s'han utilitzat per criticar la renúncia a presentar-se a les generals, com ara els relacionats amb l'economia o amb la legitimitat de la direcció. Quan el diputat Bal va conèixer la possibilitat de ser sancionat, va assenyalar que Ciutadans "ha perdut la batalla del relat" i va llançar una advertència: "Si ho intenten, m'hi trobaran. Jo no deixaré que ningú trepitgi els meus drets fonamentals a casa meva, al meu partit", va afegir.

"Destruir el partit"

 

Després de dies sense intervenir, ara Guasp ha trencat el silenci i ha acusat Bal d'estar "destruint" el partit amb declaracions que "fan molt de mal", i per això se sent "decebuda" i "indignada". A més, ha afirmat que l'advocat de l'Estat "es va esborrar" de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M, en què Ciutadans ha patit una forta patacada. En una entrevista concedida a Voz Pópuli, la portaveu del partit ha admès obertament el seu desig que Edmundo Bal sigui sancionat per aquestes declaracions: "Estic a favor que es compleixin els estatuts", ha contestat. I en ser preguntada si creu que Bal hauria de ser fins i tot "expulsat" de Ciutadans, Patricia Guasp no descarta res i subratlla que hi ha un "procés disciplinari obert" i que no li competeix decidir-lo.

Per la seva part, Igea s'ha declarat "entristit" per la situació i, en un vídeo que ha compartit al seu compte de Twitter, ha volgut mostrar el seu "cansament" amb la deriva cap a la desaparició que ha pres Ciutadans. "No tot s'hi val", ha assenyalat el procurador a les Corts de Castella i Lleó, abans d'anunciar que ell "no es defensarà de cap acusació", com sí que està fent Bal, i que la direcció espanyolista "pot fer el que li sembli”. Igea ha remarcat que fa vuit anys que treballa "molt dur" per Ciutadans i ha afegit que continuarà fent el que considera que "és correcte" des del seu escó a Castella i Lleó.