El president Pere Aragonès ha plantejat durant el debat de política general la via canadenca, un pacte de claredat per a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. I quina ha estat la resposta de Ciutadans? Tabàrnia, l’invent espanyolista per intentar ridiculitzar l’independentisme. El líder del partit a Catalunya ha assegurat en el torn dels grups parlamentaris que “aquella llei diu que, si el Canadà és divisible, el Quebec també és divisible”. I s’ha aferrat a la Constitució espanyola, que en el seu article 2 “consagra l’indissoluble unitat de la nació”. Pel que fa a l’escut social anunciat per Aragonès, l’han considerat “insuficient”. Ha comparat amb el "règim" de Catalunya amb el castrisme cubà.

En la seva intervenció, Carlos Carrizosa ha qualificat de “malabarisme” la proposta de Pere Aragonès i ha contraposat que “la llei de la claredat parteix d’un dictamen del Tribunal Suprem canadenc”, que “omple el buit” de la seva Constitució i que es va fer “per aplacar els pesats que convocaven referèndums”. Dit això, el líder de Ciutadans a Catalunya ha tret l’espantall: “Aquella llei diu que, si el Canadà, el Quebec és divisible. El Baix Llobregat, l’Àrea Metropolitana, Tabàrnia… Li sona? Per res fem cas d’aquests invents”.

Carrizosa ha dedicat força part de la seva intervenció justament a denunciar que la independència és “un tema que és aliè a l’estat del benestar, que és el trencament de la convivència, la ruptura antidemocràtica amb Espanya sense cap mena de suport internacional o nacional”. I ha reblat el seu argument: “El procés distreu d’allò essencial, divideix la societat, fa aflorar el supremacisme, l’hispanofòbia i l’odi, i fa a Catalunya desaprofitar les seves oportunitats”.

 

Mesures insuficients

Pel que fa a l’escut social de 300 milions d’euros anunciat també pel president Aragonès, des de Ciutadans valoren positivament algunes de les mesures, com l’acceleració de les energies renovables o l’ampliació de la T-Jove fins als 30 anys. Però també insisteixen que aquests diners “es queden molt curts”. Segons Carlos Carrizosa, “ni són totes les necessitats dels ciutadans ni ho considerem suficient”. També ha criticat les aliances del Govern, que ja prepara el tràmit dels pressupostos de la Generalitat: “Els empresaris catalans són gent molt preparada. Escolti menys a la CUP i els comuns”.

La resposta d'Aragonès

En la seva rèplica, Pere Aragonès ha rebatut que el que va fer el Canadà simplement és “buscar fórmules” per poder canalitzar la lliure determinació. I ha respost a les crítiques al procés amb un contraatac: “És el tema que va fer que vostès estiguessin aquí. L’han estirat fins al final fins que han de buscar una mutació del seu projecte polític. Han treballat en aquest parlament en contra de grans consensos però després no vinguin a demanar grans consensos”. El president de la Generalitat també ha censurat expressions fetes servir per Carrizosa com “talibans de la llengua” o “castrisme” en referència a Catalunya.