La crisi de Ciutadans sembla no tenir fi. Si amb el procés de refundació i les primàries, que acaben aquest dijous, es pretenia donar una nova vida al partit, ara comencen a sortir les primeres veus crítiques amb tot aquest procés. La portaveu del partit taronja a les Corts Valencianes, Ruth Merino, ha afirmat que està "desil·lusionada" amb tot aquest procés en el qual està submergida la seva formació. Un revés que pot posar en dubte l'eficàcia d'aquesta refundació, que de no acabar amb èxit i recuperar la il·lusió dels votants, podria conduir al partit a quedar-se sense representació en unes eleccions futures, com indiquen algunes enquestes.

Aquest mateix dimarts, Merino va assegurar que "lògicament" es troba desanimada per a presentar-se a les primàries de la seva formació per a ser candidata a la Generalitat ja que considera que "tot seguirà igual" una vegada acabi el procés de refundació del partit. Merino, sobre la votació que es produirà aquesta setmana per a triar al nou lideratge de Cs, va considerar que l'enfrontament entre "les dues cares visibles del partit" no és positiu per a la formació. Per a Merino, aquesta concurrència de la llista d'Inés Arrimadas i Edmundo Bal "l'única cosa que demostra és una continuïtat", i per això es va mostrar més convençuda que "tot continuarà igual".

Ciutadans busca una nova vida

El partit es troba immers en un procés de refundació per tractar de recuperar la il·lusió dels afiliats i dels votants, que s'ha anat reduint amb el pas dels anys. Per dur a terme aquesta refundació hi ha dues passes. La primera són unes eleccions primàries per escollir un nou líder, que enfronta de forma directa a Inés Arrimadas i Edmundo Bal. La segona és una Assemblea Nacional Extraordinària on es ratificarà la decisió de crear una nova estructura bicèfala, és a dir, que es diferenciarà la direcció d'organització del partit de la direcció política, la que s'està jugant entre Arrimadas i Bal. Tot just aquest dimecres es feia públic el suport per part dels diputats de la formació al Congrés cap als dos candidats a les primàries. En surt un clar guanyador, Edmundo Bal. El portaveu de la formació a la cambra baixa s'emporta el suport públic de sis dels nou diputats amb els quals compta Ciutadans. Arrimadas, en canvi, només ha rebut el suport de dos diputats i el darrer representant no ha fet pública la seva opinió. 

Els principals candidats per liderar el partit són Inés Arrimadas i Edmundo Bal. Al llarg de les darreres setmanes tots dos s'han submergit en una espinosa batalla de declaracions i acusacions que ha servit de campanya electoral de cara a les votacions d'aquesta setmana. Arrimadas no encapçala la seva candidatura, però la seva llista s'enfronta al que fins fa unes setmanes era el seu major suport. I en l'escenari hi ha una tercera via que, si bé sembla tenir menys suports que les dues anteriors, aspira a calmar les aigües. En aquesta setmana clau en el seu procés de refundació, el partit ha de confirmar a més si canvia la seva estructura orgànica per una bicefàlia. Ho farà en la VI Assemblea Nacional Extraordinària que se celebrarà durant el cap de setmana.