Quatre independentistes han estat citats a declarar aquest dimarts als jutjats de Reus per una de les mobilitzacions contra la sentència del procés que va acabar amb aldarulls i càrregues davant la comissaria de la Policia Nacional de Reus el 16 d'octubre passat. Se'ls investiga pels delictes de desobediència i desordres públics.

Dels quatre joves, només un d'ells, el regidor de la CUP Èdgar Fernández, s'ha negat a declarar. La Generalitat és acusació particular. Una cinquantena de persones s'han concentrat davant dels jutjats per donar-los suport i exigir l'arxivament de les causes, fins a cinc en relació a la tardor de 2019, amb més d'una vintena d'encausats. El seu advocat dona per fet que no tindran recorregut perquè no tenen pes penal.

Dos jutjats de Reus han obert fins a cinc causes per protestes postsentència -i una sisena en relació al tall de la Jonquera- amb una quarantena de persones investigades, de les quals una vintena estan encausades.

El regidor de la CUP Èdgar Fernández ha estat citat en quatre de les causes i en totes s'ha negat a declarar davant del jutge. Creu que totes formen part d'un "relat" a base d'expedients policials, "servit en safata" a Fiscalia perquè generi "casos repressius" contra persones que estan "fitxades" com a militants polítics. "La repressió, però, no funciona, sinó que ens està enfortint", ha retret.

Els altres tres encausats

Els altres tres encausats sí que han entrat a declarar, si bé només han respost a preguntes del seu advocat. A la seva sortida els esperaven una cinquantena de persones que els han rebut amb aplaudiments i amb crits de "No és delicte, és solidaritat", eslògan de la campanya presentada fa pocs dies, per part de la CUP a la capital del Baix Camp, arran totes aquestes citacions judicials pels aldarulls postsentència. També s'hi podia llegir algun cartell crític contra la Generalitat, ja que és l'única causa en la qual s'ha presentat com a acusació particular i la darrera que faltava per citar a implicats.

"Això, des de la lògica del dret penal és irresponsable i desproporcionat, no tenen el pes penal suficient per tirar endavant i només podem optar, un cop acabin les diligències d'instrucció -falten declaracions de mossos al novembre-, per demanar l'arxiu de les causes perquè no tenen cap validesa", ha declarat l'advocat defensor Carles Perdiguero, col·laborador d'Alerta Solidària.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera, que també ha volgut donar suport als encausats de Reus, els ha lloat com "un exemple a seguir" i ha advertit a al Departament d'Interior, al qual retreu ser "part activa en aquesta repressió", que la tardor del 2019 només va ser un "assaig general" de tot el que ha d'arribar per a l'autodeterminació i que serà al més aviat possible.