El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha citat a partir de les 09.00 hores d'aquest dimecres a declarar com investigats a través de videoconferència cinc persones que van cremar fotografies del Rei durant la manifestació anticapitalista de la passada Diada per un delicte d'injúries a la Corona. Els encausats van anunciar divendres passat que no aniran als jutjats a declarar.

Entre els investigats s'hi troba Aitor Blanc, portaveu de SOM Gramenet a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), candidatura en què participa Podem, i també hi ha esmentats Jordi Almiñana, Nora Miralles, Ivan Altimira i Roger Santacana.

Miralles va formar part de la candidatura de la CUP a Barcelona, com a suplent, en les eleccions autonòmiques del 2015, mentre que Altimira és assessor del grup d'aquesta formació en l'Ajuntament barceloní. Santacana també està vinculat amb el partit anticapitalista i va quedar inclòs en les llistes de Manresa (Barcelona).

Divendres passat, Altimira va subratllar que cap dels cinc investigats no compareixeran, ja que han pres "la humil decisió de desobeir". Ho va dir en una roda de premsa a la plaça del Rei de Barcelona davant d'una pancarta que resava "Ni Rei ni por. Desobeïm" i en què es podia veure una foto cremant de Felip VI.

Tant Altimira com Miralles van defensar en aquest acte que no van cometre un delicte per haver cremat una foto o pàgines de la Constitució. Així mateix, van recalcar que no volen "demanar perdó per no reconèixer unes institucions, l'actitud de les quals és feixista".