Amb la investidura de Pedro Sánchez a l’aire, el Centre d'investigacions Sociològiques (CIS) ha fet pública avui una nova enquesta que dona un clar avantatge al PSOE si se celebressin ara eleccions espanyoles. El PSOE arrasaria en vot directe, en aconseguir un 29,7%, seguit del PP, amb un 11,6%. Unidas Podemos obtindria un 8,9%; Ciutadans, un 7,4%, i Vox, un 3,3%.

L'enquesta, elaborada fins i tot abans de la investidura fallida del socialista Pedro Sánchez de finals de juliol, només recull la resposta espontània dels ciutadans, sense estimació de vot per part del CIS.

Vox perdria suports i aconseguiría el 3,3% dels vots, mentre que ERC i JcxCat mantindrien pràcticament els resultats.

Si a la intenció de vot se suma la simpatia expressada pels enquestats, el PSOE escalaria fins al 32,2%, seguit del PP, amb el 12,8%; Unides Podem i les seves confluències amb el 9,9%, i Ciutadans, amb el 8,6%.

Enquesta caducada

Les dades donades a conèixer avui pel CIS corresponen a una enquesta postelectoral de les eleccions municipals i autonòmiques feta entre el 17 de juny i el 16 de julliol, de manera que no recull els efectes que pot tenir en l'electorat la fallida investidura de Pedro Sánchez i el desacord entre PSOE i Unidas Podemos.

La publicació d'aquesta enquesta, quan l'estat de les converses per a la investidura fan preveure que ens aboquem a la convocatòria d'eleccions, ha estat criticada pel secretari d'acció de govern d’Unidas Podemos, Pablo Echenique. “El CIS de tots al servei de Sànchez”, ha censurat.