El nou Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo continua recuperant el terreny perdut. S'ha vist en les enquestes publicades durant les últimes setmanes i també avui en el baròmetre del CIS. Fins al punt que la distància amb el PSOE de Pedro Sánchez se situaria avui a només tres punts i que la suma del PP i l'extrema dreta de Vox superaria la del PSOE i Unidas Podemos. De fet, les esquerres es deixarien més de dos punts en un mes. L'enquesta va ser feta coincidint amb el congrés dels populars a Sevilla. És simptomàtic que, en valoració, el dirigent gallec aprovi i el president espanyol suspengui. Mentrestant, Ciutadans baixaria per sota del 3%. És el mateix llindar que ells volien posar per impedir l'entrada d'independentistes al Congrés dels Diputats.

Segons el baròmetre fet públic aquest dimecres, si se celebressin avui eleccions generals, el PSOE continuaria com a primera força, però ja no tan destacada. Obtindria un 30,3% de la intenció de vot, un 1,2% menys que el baròmetre anterior. El seguiria el PP d'Alberto Núñez Feijóo, amb el 27,2%%, que pujaria un 3,4% en un mes i gairebé sis punts en dos mesos. De fet, la distància entre tots dos es retalla de gairebé vuit punts a tres.

Feijóo creixeria sobretot de fuites de l'extrema dreta de Vox, que continuaria sent la tercera força amb el 14,4%, però perdent gairebé dos punts. També de Ciutadans, que baixaria un 1,2%, fins al marginal 2% dels vots que el podria deixar fora de les institucions. A l'esquerra, Unidas Podemos continuaria com a quarta força, però també deixant-se un 1,1%, fins al 10,7% de la intenció de vot.

Per blocs, per primera vegada, la suma de la dreta i l'extrema dreta superaria a la del govern espanyol. Concretament, el PP i Vox assolirien el 41,6% dels vots. En canvi, el PSOE i Unidas Podemos quedarien per darrere, sumant tots dos socis el 41%.

A Catalunya, les formacions independentistes no canvien les correlacions de forces. Segons el sondeig publicat avui, ERC obtindria un 2,4% dels vots al conjunt de l'Estat, baixant tres dècimes respecte de l'últim baròmetre, les que llavors va pujar. Per la seva part, Junts per Catalunya baixaria una dècima (1,2%) i la CUP dues (0,9%). Al País Basc, el PNB en baixaria una, amb l'1,2% i EH Bildu en pujaria dues, fins a l'1,2%.

Feijóo aprova, Sánchez no

Pel que fa a la valoració de líders polítics, també es produeixen moviments curiosos. Els dos únics que aproven són els dos gallecs, la vicepresidenta Yolanda Díaz (5,36 sobre 10) i Alberto Núñez Feijóo (5,2). En canvi, el president Pedro Sánchez és el tercer amb un suspens: 4,65. El segueixen Íñigo Errejón (4,54), Inés Arrimadas (4) i, com és habitual, l’ultra Santiago Abascal (3,16).  En canvi, pel que fa a les preferències per ser president del govern espanyol, Sánchez (22%) supera Feijóo (16,4%).

Pel que fa a les valoracions dels ministres, n’hi ha quatre, totes dones, que aproven: són la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb el 5,5 sobre 10; la vicepresidenta segona Yolanda Díaz (5,6); la vicepresidenta primera Nadia Calviño (5,49), i la ministra de Sanitat, Carolina Darias (5,0).