El guru Iván Redondo ha arribat a pronosticar que Yolanda Díaz podria ser la pròxima presidenta d’Espanya. La vicepresidenta segona està llançant la seva plataforma política i les xifres encara estan lluny d’aquest escenari. No obstant això, hi ha dades que juguen a favor seu, com les de l’últim CIS. El PSOE continua al capdavant, però en retrocés, mentre l’espai d’Unidas Podemos li menja terreny. Díaz també obté millor nota que la del president Pedro Sánchez. A l’altra banda del tauler, també creix la dreta a la dreta del PP.

Sempre segons aquest baròmetre, si avui se celebressin eleccions generals, el PSOE de Pedro Sánchez les tornaria a guanyar amb solvència, amb un 27,6% dels vots. Però baixaria nou dècimes respecte de l’últim baròmetre i dos punts en dos mesos. El PP de Pablo Casado també retrocediria, un 1,2% fins al 20,9% dels sufragis. La distància entre tots dos augmentaria, però només tres dècimes, fins al 6,7%.

Qui en sortiria guanyant d’aquesta fuita de vots serien els espais a l’esquerra del PSOE i a la dreta del PP. L’extrema dreta de Vox continuaria sent la tercera força, amb mig punt més que a l’octubre, amb el 14,3%. Per la seva part, Unidas Podemos i les seves confluències pujarien gairebé dos punts, des del 11,8% fins al 13,6% d’intenció de vot. Sumant-hi Més País-Compromís, en cas de materialitzar-se la plataforma, arribarien fins al 16,7%. En cinquena posició quedaria Ciutadans, que baixa tres dècimes fins al 5,7%, que ja és més del que ofereixen la resta d’enquestes recents.

Per blocs, doncs, tornaria a despuntar lleugerament el de l’esquerra. El del govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos sumaria el 41,2% dels vots. Aquest percentatge representa gairebé un punt més que en el baròmetre del mes d’octubre, tot i que només té en compte els dos partits de govern. Per la seva part, la suma del PP, l'extrema dreta de Vox i Ciutadans baixaria fins al 40,9%, quatre dècimes. Com al setembre, la triple dreta se situa per sota dels dos socis de La Moncloa.

Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, no s'altera l'ordre d'arribada a meta i les variacions són insubstancials. ERC continua sent la primera força independentista al Congrés, amb una intenció de vot del 2,6% (sobre el conjunt de l'Estat), mig punt menys. Junts per Catalunya, que aconseguiria l’1,5% de sufragis, baixaria una dècima. La mateixa dècima que pujaria la CUP, fins a l'1%. I la mateixa que pujarien al País Basc tant el PNB (1,4%) com EH Bildu (0,8%).

Millor nota per a Díaz

Pel que fa a la valoració de líders polítics, com és habitual, cap dels principals dirigents espanyols aprova l’examen dels enquestats. Però, com en anteriors baròmetres, es reprodueix una circumstància curiosa. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb un 4,76 sobre 10, supera el president espanyol, Pedro Sánchez, que obté una nota de 4,45. Per darrere se situarien Íñigo Errejón (4,13), Inés Arrimadas (3,61), Pablo Casado (3,41) i, en última posició, l’ultra Santiago Abascal (2,79).

En canvi, quan als enquestats se’ls pregunta per qui preferirien que fos el president del govern espanyol en aquests moments, Pedro Sánchez continua clarament al capdavant amb el 21,1%. Per darrere se situa Yolanda Díaz, que també creix fins al 15,8%. I en tercer lloc queda Pablo Casado, amb el 10,7% de les preferències.