El PSOE repetiria victòria a l'estat espanyol, però el PP retallaria distàncies després del terratrèmol polític que van suposar les eleccions madrilenyes. Així ho assegura el nou baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de maig, que mostra una reorientació de les forces al Congrés.

El Partit Popular és el partit que més creix en estimació de vot el darrer mes i se situa ja en el 23,4%. Fa un mes, els de Casado eren a 11 punts dels socialistes i en aquests moments només els separarien quatre punts i mig. El PSOE, doncs, perd força i baixa fins al 27,9%, un 3,6 menys.

Després de la marxa de Pablo Iglesias de la Moncloa i la posterior dimissió per la patacada a la Comunitat de Madrid, Unidas Podemos seria l'altre gran perjudicat en cas de noves eleccions. De fet, la formació ja fa mesos que baixa i aquest mes de maig se situa en el 10,4%, un 0,03 menys. En contraposició, Más País viuria l'efecte contrari després dels resultats a la capital espanyola i pujaria fins al 3,8.

Vox continuaria sent tercera força al Congrés, però els de Santiago Abascal baixarien fins al 13,7 (respecte al 15,4), ja que el PP li esgarraparia vots. Ciutadans, en la mateixa tònica, seguiria amb l'enfonsament de la formació, que quedaria sota mínims. Passaria del 6,7 al 5,3.

L'independentisme

Pel que fa als partits independentistes, el CIS assegura que pujaria la intenció de vot. L'enquesta es va realitzar en plenes negociacions i disputes per formar un Govern independentista a Catalunya, però tot i això totes les forces en sortirien reforçades. ERC se situaria en el 3% d'intenció de vot (0,2 més) i Junts pujaria 0,1 fins a l'1,6. La CUP es mantindria en el 0,6.

Per blocs, els dos socis a La Moncloa sumarien el 38,2% dels sufragis, dos punts menys que ara fa un mes. En aquesta suma no s’hi inclouen els socis del govern espanyol de coalició. Aquest cop, el bloc de la triple dreta quedaria per davant, amb un 42,4% dels sufragis, igual que al darrer baròmetre.

Males notes

Com és habitual ja en les últimes enquestes del CIS, tots els líders polítics suspenen en la seva valoració per part dels enquestats. El més ben posicionat és Pedro Sánchez, amb un 4,3 sobre 10. Pel que fa a la resta de dirigents de partits espanyols, el segueixen Pablo Casado (3,6), Inés Arrimadas (3,5), Pablo Iglesias (3,1) i l'ultra Santiago Abascal (2,6), que torna a ser l'últim d'aquest rànquing particular.

Imatge principal: Pedro Sánchez i Pablo Casado al Congrés / EFE