La vacuna de Pfizer contra el coronavirus arribarà aquest dissabte i el diumenge ja començarà la campanya de vacunació a tot Espanya. Però què n'opinen els espanyols, de la vacuna? Doncs l'opinió escèptica s'ha anat modulant durant les últimes setmanes. Fa dues setmanes, fins al 55% dels espanyols volien esperar a conéixer els efectes per posar-se-la. Avui, en canvi, només el 28% dels espanyols no estarien disposats a vacunar-se immediatament quan les dosis arribin a Espanya.

La pregunta: “Estaria vostè disposat a vacunar-se immediatament quan es tingui la vacuna?”. Fins al 40,5% responen “sí”, sense cap matís. A aquests cal sumar-hi el 16,2% que responen que ho faran si té garanties, si està provada o si és fiable; el 3,2% que ho faran si tenen informació suficient; el 3,6% que ho faran per consell de les autoritats científiques o sanitàries, i el 0,6% que ho faran segons l'origen de la vacuna. En canvi, només el 28% asseguren que no estan disposats a vacunar-se de forma immediata.

Sense abandonar el coronavirus, la majoria dels espanyols serien partidaris d’endurir les mesures de seguretat adoptades pel govern espanyol en el marc de l’estat d’alarma. Més de dos terços —el 67,2% dels enquestats— consideren que “caldria prendre mesures més exigents”, mentre que només l’11,2% consideren que es pot continuar com estem en aquests moments.

El calendari ja està més definit. El dissabte 26 de desembre arribaran les dosis de la vacuna de Pfizer a Espanya i es distribuiran per tot el territori. I el diumenge 27 començarà el procés de vacunació a tot l’Estat. Així ho va garantir el ministre de Sanitat el passat divendres, i també va alertar sobre el “clar canvi de tendència” en el nombre de contagis. Per aquest motiu, ha aplaudit mesures més estrictes com les anunciades per la Generalitat de Catalunya, que segueix el camí correcte per respondre a l’alteració de la situació epidemiològica.

La crisi econòmica i sanitària, principals problemes

Preguntats sobre quins són els principals problemes dels espanyols, el 42,6% dels catalans situen la crisi econòmica entre els dos primers problemes. Per darrere se situen la crisi sanitària (38%), l’atur (28,1%), els “problemes polítics en general” (22,1%), el “mal comportament dels polítics” (20,3%) i la sanitat (19,1%). Només l’1,4% cita la independència de Catalunya entre les seves principals preocupacions.