ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La invasió russa d’Ucraïna ho acapara tot. I aquest mes ha entrat també al baròmetre mensual del CIS. Una primera constatació: la guerra preocupa la immensa majoria dels espanyols. Fins al 38,6% dels enquestats diu estar “molt preocupats”, el 47,8% “bastant preocupats” i el 8,4% “una mica preocupats”. És per això que la la societat espanyola tanca files amb les autoritats de Kíiv i també amb les posicions adoptades pel govern espanyol, la Unió Europea i l’OTAN. De fet, fins al 52% estaria d’acord en la intervenció militar de l'aliança atlàntica si Putin no retira les seves tropes del país

Concretament, fins al 23,9% està "molt d’acord" i el 28% "bastant d’acord" amb la següent afirmació: “Si Rússia no es retira d’Ucraïna l’OTAN hauria d’intervenir militarment en ajuda d’Ucraïna”. A l’altra banda, només el 35,4% s’hi posiciona en contra. De fet, la preocupació que el conflicte surti de les fronteres ucraïneses és ben latent: fins al 75,3% dels enquestats considera que “és possible” que Rússia envaeixi en algun moment altres països de l’Est. Una altra dada rellevant en una qüestió que ha dividit el govern espanyol: fins al 70,9% defensa l'enviament d'armes a la resistència ucraïnesa.

Hi ha posicions que encara generen més unanimitat que la intervenció militar: que cal enviar ajuda humanitària als ucraïnesos (97,4%), que tots els països europeus han d’acollir refugiats (96,7%) o que cal imposar “tota mena de sancions” a Rússia i Putin (89,2%). Fins al 81,2% considera que Ucraïna “té dret a entrar a l’OTAN si així ho decideix lliurement el seu govern i la seva població” i el 84,7 creu que hauria de poder entrar a la Unió Europea.

El conflicte militar té repercussions fora de Rússia i Ucraïna. De fet, fins al 95,7% dels enquestats sosté que la guerra “concerneix” també la Unió Europea Europea. Els espanyols creuen que tindrà conseqüències sobre la seva situació econòmica (95,6%), en el preu dels carburants (97%) i en el preu i subministrament de productes agrícoles (91,7%).

Zelenski, la millor valoració

Com si fos un baròmetre en clau electoral, el CIS també pregunta per la valoració de l’actuació de diversos dirigents polítics en la guerra d’Ucraïna. La millor nota és per al president ucraïnès Volodimir Zelenski, amb un 7,37 sobre 10. Per darrere se situen Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, amb un 6,74; el president francès Emmanuel Macron, amb un 6,73; l’alt representant europeu, Josep Borrell, amb un 6,41; el canceller alemany Olaf Scholz amb un 6,32; el president nord-americà, Joe Biden, amb un 5,42, i, en setena posició, Pedro Sánchez, amb un 5,39. Els suspesos són el xinès Xi Jinping (3,44) i Vladímir Putin (1,35).