El Centre d’Investigacions Sociològiques aporta avui la primera enquesta després del terratrèmol polític a Múrcia i la Comunitat de Madrid. Se’n podran fer les lectures que es vulguin, però dins el govern espanyol hi ha un gran beneficiat i un gran perjudicat. Si avui hi hagués eleccions generals, el gran guanyador seria el PSOE, que pujaria fins a sis dècimes. En canvi, el seu soci petit, Unidas Podemos, baixaria més d’un punt i mig. L’enquesta va ser feta entre els dies 1 i 11 de març, acabant justament l’endemà de la convocatòria electoral anticipada d’Isabel Díaz Ayuso.

Així, el PSOE seria el clar guanyador d'unes noves eleccions generals, aconseguint fins al 31,3% dels vots, segons la cuina del CIS. Se situaria a més de tretze punts del segon classificat, el PP amb el 17,9%, que baixaria un 1,1%. Una davallada que arriba després de la declaració de Luis Bárcenas a l’Audiència Nacional i que capitalitzaria l’extrema dreta de Vox, que es consolidaria com a tercera força, passant del 13,6% el 15%. El gran perjudicat d’uns comicis seria Unidas Podemos i les seves confluències. Baixarien un 1,6%, fins al 9,6% dels sufragis. Ciutadans pujaria lleugerament, dues dècimes, fins al 9,5%.

Pel que fa a les formacions independentistes, també es mantindrien les posicions. No obstant això, ERC baixaria tres dècimes la intenció de vot, que seria d’un 3,2% al conjunt de l’Estat. En canvi, Junts per Catalunya pujaria dues dècimes, fins a l’1,5%. Els anticapitalistes de la CUP baixaria una dècima, fins al 0,8%. Pel que fa als partits bascos, creixerien lleugerament tots dos, amb el PNB al capdavant (1,7%), i després EH Bildu (1%). Són percentatges sobre el total de vot de l’Estat.

Per blocs, els dos socis a La Moncloa sumarien el 40,9% dels sufragis, un punt menys que ara fa un mes. En aquesta suma no s’hi inclouen els socis del govern espanyol de coalició. Aquest cop, el bloc de la triple dreta quedaria per davant, amb un 42,4% dels sufragis, set dècimes més que al baròmetre de febrer.

Tots suspesos

Com és habitual ja en les últimes enquestes del CIS, tots els líders polítics suspenen en la seva valoració per part dels enquestats. El més ben posicionat és Pedro Sánchez, amb un 4,4 sobre 10. Pel que fa a la resta de dirigents de partits espanyols, el segueixen Inés Arrimadas (3,4), Pablo Casado (3,3), Pablo Iglesias (3,0) i l’ultra Santiago Abascal (2,6), que torna a ser l’últim d’aquest rànquing particular, mentre la seva formació escala en intenció de vot. Pel que fa a la gestió del president del govern espanyol, fins al 70,3% dels consultats hi té “poca” o “cap confiança”.

Vacunació

Preguntats sobre si estarien disposats a vacunar-se de la Covid-19 quan arribi el seu torn, fins al 82,5% respon que sí sense matisos i només el 5,4% respon que no. Al percentatge de positius, cal sumar-hi els que ho faran “si té garanties” (0,9%), “segons l’origen de la vacuna” (0,6%), “si hi ha prou informació (0,2%) i “per consell d’autoritats, científics o sanitaris” (0,3%). El 5,1% assegura que ja ha estat vacunat.