El següent pas després de les eleccions generals i la constitució de les Corts és la formació de govern. I els espanyols tenen clara la seva preferència: la majoria aposta per un govern de coalició. Així es desprèn de l’últim baròmetre del CIS, fet públic aquest dijous. D'aquests, un 40% és partidari d’un govern espanyol conformat pel PSOE i Unidas Podemos en diferents variants, mentre només un 6,1% ho és del tripartit de dretes de PP, Ciutadans i Vox.

Fins al 45,2% dels enquestats opina que, a la vista dels resultats del 28-A, “hauria de fer-se una coalició de govern entre diversos partits”. Per contra, el 38,2% considera que “hauria de governar de governar el partit que ha obtingut més vots i escons, encara que no tingui majoria absoluta al Parlament”. Tan sols el 5,5% creu que “haurien de repetir-se les eleccions per veure si cap partit aconsegueix majoria suficient per a governar”.

Per aquest ordre, amb el 34,1%, el pacte preferit pels espanyols és “un govern del PSOE amb Unidas Podemos amb suport de partits nacionalistes no independentistes, amb les abstencions necessàries”. Després van un govern PSOE-Ciutadans (24,5%), un govern de PSOE, Podemos i independentistes (16,1%), un govern socialista en solitari (7,9%) i un govern del PP, Ciutadans, Vox i altres suports.

 

A Catalunya, però, els resultats són bastant diferents. Gairebé la meitat dels enquestats (49,4%) és partidari del govern d’esquerres amb partits independentistes, i el 27,7% amb partits nacionalistes no independentistes. El govern PSOE-Cs és l’opció del 10% dels catalans, el govern solitari socialista del 5,2% i el tripartit de dretes de l’1,6%.

PSOE imparable

Pel que fa a la intenció de vot, el PSOE de Pedro Sánchez continua avançant imparable, sense cap competidor, amb un 36,5% dels sufragis. El passat va aconseguir el 28,7% de les paperetes. En segona posició, almenys en intenció de vot, se situaria Ciutadans (16,3%), que sí que aconseguiria el sorpasso. La tercera força seria Unidas Podemos (12,3%), la quarta el PP (11,4%) i la cinquena Vox (5,3%).

En la pugna per l’hegemonia dels partits independentistes, sempre segons el baròmetre del CIS, ERC s’imposaria clarament amb el 4% de la intenció de vot sobre el total de l’Estat, mentre JxCat tindria una intenció de vot de l’1,2%.

L'enquesta va ser realitzada entre l'1 i l'11 de maig, just després de les eleccions generals del 28-A i abans de les eleccions europees, autonòmiques i municipals.