El 62,3% dels catalans aposta per obtenir més autogovern i s'allunya de l'estatus quo de les comunitats autònomes. Un 36,4% exigeix el reconeixement del dret a l'autodeterminació dels territoris de l'Estat i un 25,9% aposta per obtenir més autonomia per a Catalunya, segons el primer baròmetre del CIS després de les eleccions del 21-D.

La majoria dels ciutadans torna a mostrar el seu desafecte amb la forma territorial que té actualment Catalunya i ho fa de forma molt majoritària. Sis de cada deu (62,3%) aposta per canviar la fórmula de la comunitat autònoma amb un reforç de l'autogovern o bé ampliant els drets de Catalunya i reconèixer-lo la possibilitat de convertir-se en un Estat independent, sosté l'enquesta realitzada entre el 28 de desembre de 2017 i el 25 de gener de 2018.

Els partidaris de mantenir-se en una autonomia com l'actual (23,8%) es col·loquen en tercera posició i són minoria els que apostarien per eliminar l'autogovern català i cedir totes les competències al govern espanyol (6,6%). En el global, malgrat tot, el suport explícit al reconeixement de la independència cau d'un 44% —del sondeig preelectoral— a un 36,4%.

Contribueixen a la majoria a favor de més autogovern, a banda dels votants de formacions independentistes per trencar amb el règim actual, els electors dels comuns i del PSC, que fan una aposta per un augment de l'autogovern.

Entre els electors dels partits independentistes, l'opció preferida és l'aposta pel dret a l'autodeterminació. D'altra banda, el votant del PP prefereix un model d'estat centralitzat sense autonomies. És la primera opció per a un 49,4% dels votants populars. Els votants de Cs aposten per mantenir-se en la situació actual. 

Sentiments diversos

A banda del model territorial per a Catalunya, una altre de les preguntes del CIS gira al voltant del sentiment d'espanyolisme i catalanisme. Un 45,9% dels catalans tenen un fort sentiment de catalanitat. D'aquests, un 21,5% de ciutadans que se senten únicament catalans i un 24,4% es considera més català que espanyol

Un 38,2% dels catalans se sent tan català com espanyol. Només el 6,3% se senten més espanyols que catalans i un el 5,5% se senten únicament espanyols.

Junqueras, el més ben valorat

Una de les dades més rellevants del CIS és l'aprovació dels líders polítics per part de la ciutadania. I de fet només un rep una qualificació superior al 5: el vicepresident Oriol Junqueras, empresonat des de fa gairebé sis mesos, que obté un 5,2 sobre 10.

Després de Junqueras se situa el president Carles Puigdemont (4,45); el líder dels comuns, Xavier Domènech (4,3) i el diputat de la CUP Carles Riera (4,05). El bloc del 155 es queda als últims llocs: el primer secretari del PSC, Miquel Iceta (3,68); la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas (3,59), i el líder del PP, Xavier García Albiol (1,55).