El baròmetre del CIS de març del 2017 il·lustra que un 63,2% dels ciutadans espanyols estaria disposat a mantenir l'Estat d'autonomies actual o fer-lo més centralista –dada que suposa un descens respecte del febrer, quan la xifra era del 65%–. En l'statu quo autonòmic es manté el 36,9%; el 9,3% en vol un de comunitats amb menor autonomia; i el 17% un sense autonomies. 

Pel que fa al canvi a més descentralitzat, aquest rep el suport del 13,2%, i un 9,3% estaria disposat a assumir que hi hagués estats independents. La darrera xifra varia lleugerament respecte del febrer, que sumava un 8,9%. 

Així i tot, entre els problemes dels espanyols la independència només suposa el 0,9% aquest mes, molt residual, i al febrer era del 1,7%. És a dir, que cau. L'atur continua essent el principal problema a l'Estat, amb un 72,3% –72,2% al febrer–, tot i les xifres de recuperació i creació d'ocupació anunciades per l'executiu de Mariano Rajoy.

En el segon lloc se situa la corrupció, que creix amb una marcada tendència, passant del 37,3% el mes anterior al 44,8% el present, enmig de l'onada de casos apareguts a la premsa –Gürtel, Pretòria, Noós o el del president de Múrcia–.