La manifestació d’aquesta Diada de 2023, la que organitza l’Assemblea i Òmnium Cultural, tindrà quatre columnes que sortiran des de diversos punts de Barcelona a les 17.14 i que acabaran a la plaça d’Espanya, rebatejada com a plaça de l’1 d’octubre. Els CDR, però, han convocat una cinquena columna que a les quatre de la tarda d’aquest dilluns, 11 de setembre, s’ha donat cita a la plaça de Sants. 

Si bé en un primer moment estava previst que des de la plaça de Sants els CDR es desplacessin directament fins a la plaça d’Espanya, on acaba la manifestació, amb la intenció de reivindicar la independència, finalment han optat per canviar l’itinerari i caminaran fins a la Ciutat de la Justícia on arrenca una de les columnes de la manifestació “oficial”, la ‘columna Llibertat' i s’hi sumaran. Amb tot, però, reivindiquen que els CDR són els únics que tenen un lema explícit en aquesta marxa. 

La cita dels CDR és a les quatre de la tarda a la plaça de Sants amb l’objectiu d’arribar, a l’hora que arrenca la concentració, un minut abans d’un quart de cinc, a la Ciutat de la Justícia per anar en manifestació fins a la plaça d’Espanya, on clourà la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana. Oficialment, els CDR no han convocat més actes per aquesta Diada de 2023, després de l’acte unitari i final que es farà als peus de Montjuïc i que comptarà amb parlaments i concerts, que està previst al voltant de dos quarts de set.

Quatre CDR detinguts per la Policia Nacional

La celebració d’aquesta Diada nacional arriba encara amb tensió després de la detenció, fa dues setmanes, de quatre membres del CDR d’Osona, acusats per la Policia Nacional espanyola d’haver organitzat un mecanisme per intentar sabotejar el pas de la Vuelta per Catalunya. Segons les imatges que van difondre els investigadors, els quatre arrestats volien vessar oli de motor en una de les carreteres per on havia de passar la caravana de la cursa ciclista, a la comarca del Solsonès. 

La policia, en una operació que va liderar la Brigada d’Informació, asseguren que van poder desmuntar el mecanisme i evitar que poguessin sabotejar la cursa. Els quatre detinguts, veïns d’Osona i propers a l’Esquerra Independentista de la comarca, van passar gairebé dos dies detinguts i després van ser entregats al jutge de guàrdia de Solsona, que els van deixar en llibertat amb càrrecs i amb la prohibició d’acostar-se a la cursa en el seu pas per Catalunya.

“Apreteu”

En diades de l’11 de setembre o també durant la celebració de l’1 d’octubre, l’aniversari de la celebració del Referèndum de 2017, els CDR han liderat algunes de les marxes i manifestacions, sobretot, contra interessos espanyols, com la Prefectura de la Policia Nacional a Barcelona, en un inici, o també contra les institucions de govern, com el Palau de la Generalitat o el Palau del Parlament. 

El primer d’octubre de 2018, després d’un acte on el president Torra els va animar a “apretar”, un grup nombrós de persones, convocats pel CDR, van intentar assaltar el Parlament, superant les previsions dels Mossos, que van haver de retirar-se i reorganitzar els seus efectius quan els esvalotadors ja eren gairebé a l’interior del Palau. La Diada d’aquest 2023, segons les previsions dels analistes en Informació, es preveu molt més tranquil·la que aquestes jornades dels moments àlgids del Procés.