Les entitats i els partits sobiranistes es van reunir ahir al Parlament amb el vicepresident primer de la Cambra, Lluís Corominas, per analitzar la situació judicial en què es troben els membres de la Mesa i estudiar la resposta que s’haurà de preparar al carrer, amb noves mobilitzacions, tant pel cas dels diputats com del regidor de la CUP Joan Coma.

Les golfes del Parlament, tan sovintejades ara fa un any durant les negociacions entre JxSí i la CUP, es van tornar a ventilar ahir a la tarda per acollir la reunió. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, el d’Òmnium, Jordi Cuixart, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, el president del grup de JxSí, Jordi Turull, la portaveu del grup i secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la diputada de la CUP, Gabriela Serra, hi van assistir.

Reunió discreta

No pretenia ser una reunió amagada, però sí discreta i va passar gairebé desapercebuda. El fet és que ni es va anunciar ni es va informar que s'havia produït. Va ser més d'una hora de trobada, amb les pauses provocades per les votacions que obligaven els diputats a abandonar la sala. 

El vicepresident va informar els presents del periple judicial que haurà de recórrer els membres de la Mesa els propers mesos. Precisament, Corominas haurà d’anar a declarar aquest divendres com a testimoni en la causa contra la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, per la votació de les conclusions del procés.

Serà més endavant quan haurà de comparèixer en el seu propi procediment després que l’Advocacia de l’Estat ha iniciat un incident d’execució de la sentència també contra el vicepresident, i les dues secretàries de JxSí a la Mesa, Anna Simó i Ramona Barrufet. La previsió és que això no passi abans del mes de març, atès que, un cop se’ls notifica la decisió, s’obre el procés d’al·legacions. La voluntat és organitzar també una mobilització quan, previsiblement, toqui comparèixer els membres de la Mesa.

Més ràpid es perfila el cas de Forcadell, que es preveu per a la primavera. De fet, durant la reunió es va expressar la sorpresa davant la impressió que l’objectiu és afavorir l’enfrontament, just en el darrer tram del full de ruta. També es dóna per fet que la sentència serà d’inhabilitació, tot i que una altra qüestió és el moment en què això podria ser efectiu, atès que s’obrirà el capítol dels recursos.

En canvi, fonts judicials apunten que el judici contra l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega, i l’exconsellera Irene Rigau, s'allargarà encara, per causes procedimentals, i podria no començar abans de setembre.

Joan Coma

Tot apunta que el cas més imminent que hauran d’entomar entitats i partits és el del regidor de la CUP Joan Coma. I així es va concloure en la reunió d'ahir, on uns i altres van reiterar la voluntat d'organitzar mobilitzacions. Un tuit del cupaire aquest matí ha atiat els rumors que la citació a l'Audiència seria imminent. 

Algunes versions especulaven al llarg del dia d'ahir fins i tot que els Mossos podrien rebre l'ordre judicial de detenir Coma aquest mateix divendres coincidint amb la convocatòria de la cimera del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La previsió és que, quan es produeixi, els Mossos vagin a buscar el regidor però l'acompanyin a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, perquè sigui aquest cos el que s'encarregui del trasllat a l'Audiència. El mateix procediment que es va seguir amb els implicats pel cas de la crema de fotos del Rei, la qual cosa no va evitar la polèmica.