El govern alemany ha decidit mantenir una posició de neutralitat total davant l'euroordre d'Espanya contra el president Carles Puigdemont, cosa que significa que tot dependrà del que decideixi en primer lloc la Fiscalia i després el Tribunal Superior de Schleswig Holstein, segons informa la revista Der Spiegel. El govern alemany tampoc exercirà el dret de veto en contra del que decideixi la Justícia, al qual tindria dret.

La decisió s'ha pres després de contactes telefònics al més alt nivell entre la ministra de Justícia, Katarina Barley, el ministre d'Afers Exteriors, Heiko Maas, el cap de la Cancelleria, Helge Braun, i Hans-Georg Engelke, secretari d'Estat del Ministeri de l'Interior. En les converses van descartar tota "ingerència política", en un tema que consideren especialment delicat. La revista apunta que les converses van tenir lloc diumenge passat, el mateix dia de la detenció del president, però no han trascendit fins avui.

Segons Der Spiegel, el govern alemany vol evitar tensió amb els lands després que els va concedir la decisió sobre els procediments d'extradició. L'advocat alemany de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, va demanar al govern alemany que aclareixi que aquest país no concedeix extradicions per causes polítiques.

La revista cita dos juristes alemanys que apunten que a Puigdemont no se li pot aplicar el delicte de rebel·lió que cita el jutge Pablo Llarena. "És obvi que això no és un delicte del Codi alemany", diu l'advocat Michael Rosenthal. I l'expresident d'una sala del Tribunal Federal de Justícia Thomas Fischer diu: "No és gens obvi que el senyor Puigdemont tingués la pretensió de desestabilitzar Espanya a través de la violència".