La candidata del PDeCAT a les eleccions al Parlament, Àngels Chacón, vol que l'expresident Artur Mas s'impliqui en la campanya del seu partit. En una entrevista a l'ACN, l'exconsellera ha demanat a Mas que participi en algun acte: "M'agradaria i estaria encantadíssima". Per altra banda, Chacón rebutja la confrontació amb l'Estat que pregona JxCat: "No podem afegir més inestabilitat quan hi ha una crisi", ha dit en referència a l'emergència econòmica i social provocada pel coronavirus. La cap de llista del PDeCAT també alerta que amb una confrontació permanent no s'aconseguirà la independència. De fet, Chacón adverteix que prioritzar el discurs independentista per damunt de l'eix social, enmig de la pandèmia, pot "afeblir i empobrir" el país.

Chacón vol que Mas tingui algun paper a la campanya electoral i que, si ell ho vol, participi d'algun dels actes. L'expresident del Govern manté el carnet del PDeCAT i va rebutjar donar-se d'alta de JxCat, i ja va explicar fa setmanes que no vol formar part de cap llista electoral. Tot i això, la candidata del PDeCAT li demana ara que s'impliqui d'alguna manera en la campanya: "Evidentment que m'agradaria, Mas és un dels nostres actius, i encantadíssima que estigui amb nosaltres i ens faci campanya".

De totes maneres, Chacón apunta a l'entrevista a l'ACN que cal anar més enllà dels lideratges personalistes. La candidata del PDeCAT reitera la importància d'explicar a la ciutadania com s'apliquen les propostes, tenint en compte l'emergència sanitària, social i econòmica causada per la covid-19: "Hem d'explicar quines solucions proposem, no quantes cares més o menys mediàtiques presentem", ha subratllat.

Cap conversa amb el PNC

En clau de partit, Chacón ha negat cap conversa amb el PNC de Marta Pascal per explorar acords abans o després de les eleccions. De fet, la candidata ha reiterat que el PDeCAT es presentarà en solitari, tancant totalment qualsevol opció a cap entesa amb JxCat. Preguntada sobre si veu possible compartir grup parlamentari amb Junts després de les eleccions, Chacón ha apuntat que tot dependrà de com de prop o de lluny està cada força política aleshores.

Sobre un futur Govern, l'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha remarcat que el PDeCAT serà "coherent" i que "ja es veurà" si hi ha marge per entrar a formar part del nou executiu. I, sobre els pressupostos de l'Estat, Chacón ha subratllat que si el govern espanyol accepta les demandes territorials, socials i estratègiques que ha proposat el PDeCAT, els seus quatre diputats i diputades hi votaran a favor. "Si no les inclou, votarem en contra o ens abstindrem. Però ara anem a negociar i a intentar incidir".

Finalment, en clau de partit, Chacón assegura que l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, serà una de les persones que anirà a la llista del PDeCAT, sense concretar-ne la posició. També ha parlat del paper de les dones en la política, i ha destacat que hi ha prou valors femenins com per integrar-les a les llistes, tot i que rebutja que se situïn com a "quotes". "Cal que hi hagi més referents femenins", ha conclòs.

Independència i pandèmia

Chacón ha centrat el seu discurs en la gestió que creu que cal fer en l'actual situació de crisi per la pandèmia. La candidata del PDeCAT aposta per separar la qüestió nacional de l'emergència actual. És per això que reclama diàleg i consens amb l'Estat per oferir a Catalunya el màxim de recursos possibles: "Ara ens toca fer-ho bé i arribar al màxim d'acords, sense renunciar a res". L'exconsellera, doncs, insisteix en aprofitar "totes les oportunitats" per treure recursos i millores per a la ciutadania que "pateix moltíssim".

Així mateix, Chacón adverteix que també cal gestionar la "frustració nacional" posterior a l'1-O, per arribar a acords estratègics entre les forces independentistes: "Hi ha unitat per respondre a la repressió, però no sobre com avancem per assolir la independència". Al seu parer, cal ser curós en aquest marc perquè preservar "només" l'eix nacional pot "afeblir i empobrir" el país, tenint en compte la situació d'emergència sanitària, social i econòmica. Chacón, que insisteix que "no s'ha de renunciar a res", creu que el proper Govern ha de ser capaç de seguir treballant per la independència i, alhora, enfortir el país.

"Buscant l'objectiu de la independència a vegades s'ha perdut part de l'equipatge que ens fa forts, i una part de la independència ha de ser la cultura, el coneixement i l'energia. Tot això també ens fa ser un país més fort. No considero adequat simplificar. I mai no renunciarem a la independència", ha asseverat. En aquesta línia, Chacón remarca que no es pot ser independent si no hi ha independència també econòmica, en la generació del coneixement, o si energèticament no hi ha sostenibilitat

Chacón s'oposa a la confrontació amb l'Estat, que sí que defensa JxCat: "L'aturada d'un país o la confrontació 'per se' no ens durà a la independència. La confrontació permanent no és la solució al problema ni aconseguirà la independència. Cal insistir i persistir moltíssim més", ha reflexionat. És per això que Chacón aposta per acordar amb Madrid més recursos per a Catalunya: "No renunciaré mai a qualsevol negociació que aporti solucions a les empreses, autònoms, comerços i gent que ho passa tan malament". De fet, Chacón ha conclòs que gestionant i exercint l'autogovern "es poden canviar moltes coses".