El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha actualitzat les dades de la revisió de condemnes arran de l’entrada en vigor de la llei del només sí és sí. Segons ha explicat el poder judicial aquest divendres en funció de les dades recollides a 1 de juny, els tribunals espanyols han acordat ja 1.127 rebaixes de penes a agressors sexuals i 115 excarceracions de condemnats per delictes sexuals. De les 235 sentències revisades, a Catalunya s’han decretat 112 penes a la baixa i 5 condemnats han sortit de la presó, en benefici de l’aplicació de la normativa.

Anant al detall, a Catalunya, les audiències provincials han rebaixat 103 condemnes: 60 a Barcelona, 24 a Tarragona, 10 a Lleida i 9 a Girona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al seu torn, n’ha reduït 9. Pel que fa a les excarceracions, l’Audiència Provincial de Tarragona n’ha decretat 4 i la de Lleida, 1. En total s’han revisat 235 sentències, de les quals 153 s’han situat a Barcelona, 47 a Tarragona, 22 a Lleida i 13 a Girona.

Al conjunt de l’Estat, les 1.127 rebaixes representen ja el 31,4% del total de les revisions efectuades. Per tribunals, el Suprem ha reduït en el 39,1% dels casos examinats; els tribunals superiors, en el 33,3%; les audiències provincials, en el 30,8%; i l’Audiència Nacional, en el 14,3%. Del total de reduccions decretades, 968 han estat acordades per les audiències provincials, 133 pels tribunals superiors de cada comunitat, 25 pel Tribunal Suprem i tan sols una per l’Audiència Nacional. En el cas de les excarceracions, 105 es concentren a les audiències provincials i una desena als tribunals superiors. En l’anterior recompte, feta a 1 de maig, el CGPJ va comptar 1.079 rebaixes de condemna i 108 excarceracions d’un total de 2.301 revisions des que es va aprovar la polèmica llei.

L’òrgan de govern dels jutges matisa que les xifres no inclouen les revisions efectuades pel jutjats penals, que són els competents per jutjar delictes contra la llibertat sexual penats amb fins 5 anys de presó. Igualment aclareix que, respecte el Suprem, només acull les decisions adoptades en resposta de recursos de cassació.

El Suprem avala les rebaixes de condemnes

Abans de l’actualització, la Sala Penal del Suprem va avalar aquest dimecres les rebaixes de penes aplicades en les revisions de condemnes fermes un cop va entrar en vigor la llei del només sí és sí. En la resolució enviada, els magistrats van analitzar 29 recursos de cassació contra les revisions a la baixa que han realitzat les Audiències Provincials i els Tribunals Superiors de Justícia i 27 van ser resolts per unanimitat del ple rebutjant l’aplicació de la disposició transitòria cinquena del Codi Penal, tal com defensava la Fiscalia General i el Ministeri d’Igualtat, d’Irene Montero.