Un dels aspectes que la cimera de l'OTAN celebrada aquesta setmana a Madrid tancarà és la protecció de Ceuta i Melilla sota el paraigües d'aquesta organització. Així ho ha avançat El País: "Això significa que inclourà per primera vegada la defensa de la sobirania i la integritat territorial dels països aliats com a missió fonamental de l'organització, segons fonts que han tingut accés als últims esborranys del document que s'aprovarà a la cimera".

Cal recordar que l'article cinquè del Tractat de Washington assenyala que l'atac contra qualsevol membre de l'OTAN es considerarà un atac contra tots, però restringeix aquest compromís a l'anomenat espai euroatlàntic, limitat al territori dels països aliats a Europa, l'Amèrica del Nord, la part asiàtica de Turquia i les illes situades al nord del tròpic de Càncer, aquí s'inclou les Canàries però no Ceuta i Melilla. Deixar enrere aquesta exclusió també serveix per marcar un missatge de poder i subratllar el paper predominant que l'OTAN vol tenir: "Defensem cada part del territori nostre", ha recordat el seu secretari general, Jens Stoltenberg. 

Conseqüència de Putin?

Reforçar les fronteres de l'OTAN a Ceuta i Melilla coincideix amb la tragèdia viscuda en aquesta darrera frontera aquest cap de setmana, però és un missatge que ja es va pensar anteriorment derivat de la crisi que ha marcat la guerra a Ucraïna i el desafiament que planteja Vladimir Putin amb les seves fronteres, també amb Finlàndia. Per tot plegat, l'OTAN reforça el seu principal i únic missatge: "La seguretat a les nostres vides diàries és clau per al nostre benestar. La finalitat és garantir la llibertat i la seguretat dels països membres per mitjans polítics i militars". I en aquest darrer concepte, el militar, afegeix: "Quan els esforços diplomàtics no donen fruit, la força militar emprèn operacions de gestió de crisis . Aquestes operacions es duen a terme sota la clàusula de defensa col·lectiva del tractat fundacional de l'OTAN o per mandat de les Nacions Unides, per si sola o en cooperació amb altres països i organismes internacionals".

L'última hora d'aquesta cimera és l'arribada de Jill Biden, primera dama dels Estats Units, a Madrid que s'ha reunit amb la reina Letizia al Palau de la Zarzuela. La capital espanyola acollirà els dies 28, 29 i 30 - dimarts, dimecres i dijous, la Cimera de l' OTAN . I això repercutirà a les línies de Metro. Tant és així que l'alcalde José Luis Martínez-Almeida, va instar dijous passat les empreses a facilitar el teletreball durant aquests dies, ja que s'esperen jornades complicades.