Els partidaris de la independència —com ja ve sent habitual— continuen superant els seus detractors. Així es desprèn de la segona onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que s'ha fet públic aquest divendres. L'enquesta assenyala que el 46,7% dels catalans són favorables a la constitució de Catalunya en un Estat independent, mentre el 44,9% s'hi oposa i un 8,4% no saben què respondre.

De fet, si es mira per partits, un 86,7% dels votants de Junts per Catalunya volen la independència, mentre que ERC suma més independentistes amb un 88,3% i la CUP aplega el 95,9% dels partidaris a la sobirania de Catalunya. 

Aquesta dada suposa una lleugera reculada respecte de l'anterior baròmetre del CEO, on l'independentisme se situava en el 48% i els contraris en el 43,7%. No obstant això, en la primera de l'any, els contraris a la independència s'imposaven respecte els seus partidaris.

El més curiós de tot plegat és que un 9,7% dels votants del PP volen que Catalunya esdevingui un Estat independent, mentre que del PSC només ho desitgen el 8,7%. Catalunya en Comú Podem té un 22,1% d'electors independentistes i Cs un 1,7%.

L'Estat independent s'imposa

I no només això. Un 29,4% dels enquestats es consideren independentistes, convertint-se així en l'opció majoritària pel que fa a ideologia política amb una diferència del 14% respecte la segona opció, que és el progressisme amb un 15,4% o el socialisme amb un 14,4%.

Pel que fa al model territorial preferit per a Catalunya, pregunta en què hi ha més de dues opcions, també s'imposa l'opció de l'Estat propi amb un 38,8% del total, mentre que un 25,5% prefereix que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma i un 22,4% un Estat, però dins d'una Espanya federal.

Una vegada més, doncs, la independència s'imposa, no només com a opció ideològica, sinó també com a opció electoral ja que ERC guanyaria les eleccions i la majoria independentista s'ampliaria. Concretament, els republicans aconseguirien entre 35 i 37 escons, mentre Ciutadans baixaria als 29-30. Per darrere se situarien JxCat, amb 27-29 diputats; el PSC, amb 19-21; CatECP, amb 8-10; la CUP, amb 8-10, i el PP, amb 3-4.