Posada en escena del nou partit de l'exconsellera Àngels Chacón, Centrem, que té per objectiu aplegar els entorns de PDECAT, l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya, Lliga Democràtica i Lliures. En un acte des del World Trade Center de Barcelona, la que ara és secretària general del PDECAT ha presentat el nou partit com el primer "postprocés", que busca "trencar la polarització i acabar amb la paràlisi", amb la voluntat també de convertir-se en un espai polític català de centre i amb voluntat de ser el més ampli possible, rebutjant frontalment la via unilateral. 

Chacón ha explicat que després de mesos de negociacions i molt d'esforços per treballar en consensos, han aconseguit reunir persones procedents de totes les formacions citades, però no han aconseguit que s'hi sumi el Partit Nacionalista de Catalunya de Marta Pascal ni de Units per Avançar. Tampoc sumarà una de les principals cares del PDECAT, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, segons ha anunciat la pròpia Chacón: "No és que rebutgi el projecte, és coherent amb el partit en el qual ha estat sempre". 

Sigui com sigui, Chacón ha explicat que el projecte que impulsa "és del tot necessari" i ocupa "un espai orfe" a Catalunya des de fa massa temps, ja que considera que no s'ha de fer política d'esquenes a la realitat ni fomentar debats que la distorsionin. Així mateix, l'exconsellera ha convidat a tots els que vulguin a sumar-se al projecte.

 

Eleccions municipals: Barcelona

Així mateix ha detallat que el 12 de març el partit celebrarà el seu congrés constituent i que la formació estarà present a les eleccions municipal de 2023, també amb una candidatura a Barcelona, i serà al març on dibuixaran l'ideari de la formació i les seves propostes programàtiques.

A hores d'ara però ja ha anunciat les principals diferenciacions amb ERC i Junts, que ha dit que és la via de buscar consensos. Chacón considera que ambdós partits de Govern han evidenciat contradiccions i una incapacitat de dissenyar un projecte coherent pel país, el que ha portat Catalunya a "una irrellevància social i econòmica", per això ha defensat apostar pel diàleg, la suma, i la recerca de consensos.

En relació amb el conflicte polític, vol millorar l'autogovern de Catalunya, però ha insistit que la solució ha de ser sempre "dins el marc de la legalitat". Així mateix, ha considerat que per superar el conflicte caldran fórmules jurídiques i de diàleg com indults, reformes legislatives i amnistia.

També ha traçat les línies mestres del perfil ideològic del partit, com el respecte a l'economia de mercat, a l'empresa i a la propietat privada: "Som un partit de centre, amb la voluntat de superar una única visió de Catalunya i totalment allunyat dels populismes, siguin de dretes o d'esquerres".

A l'acte de presentació han participat també el diputat del PDeCAT al Congrés Sergi Miquel, l'exdiputat al Parlament Roger Montañola -ara a Lliures-, l'alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino, així com la dirigent de Convergents Teresa Pitarch, entre d'altres, i entre el públic també hi havia la presidenta de Lliga Democràtica, Astrid Barrio.

Assistents a la presentació del nou partit / Centrem

Encaix del PDECAT

Una de les grans incògnites que sobrevolen Centrem és l'encaix de la militància dels partits que han il·luminat la nova formació, particularment el PDECAT. En la presentació de Centrem, Chacón ha dit que la decisió sobre la militància l'ha de prendre l'executiva del PDECAT, encara que ha reconegut que la "doble militància" ha de ser "temporal", ja que Centrem ha de tenir la seva "pròpia militància independent".