Prop d'un centenar de persones de l'esquerra independentista s'han concentrat aquest dimecres al vespre a l'Esquerra de l'Eixample per rebutjar l'espionatge de l'Estat. La manifestació, organitzada pel Casal Popular Lina Òdena, també ha servit per denunciar el cas del funcionari del Cos Nacional de Policia que es va infiltrar, precisament, al Casal Popular Lina Òdena de l'Esquerra de l'Eixample, al SEPC i a Resistim al Gòtic. També s'han sumat a la convocatòria, entre altres, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, el Casal de Joves Queix, l'Associació 1 de maig, el Comitè de Defensa de la República de l'Esquerra de l'Eixample, la CUP, la Xarxa d'Habitatge del districte, Germanetes Jardins d'Emma, Esquerra Eixample Acull, Xarxa Cesca, Arran, ANC de l'Eixample, Ateneu en Construcció o Alerta Solidària. A la manifestació, s'han pogut llegir pancartes amb missatges com "prou espionatge d'Estat: la infiltració no ens atura".

També s'ha llegit un manifest que ja van publicar algunes d'aquestes associacions el dimarts. De fet, el text està subscrit per Alerta Solidària, Arran, la Coordinadora Obrera Sindical, la CUP, Endavant i el SEPC, i aquest és una resposta a la notícia de la infiltració d'un agent de l'Estat al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, al moviment pel dret a l'habitatge del barri Gòtic de Barcelona i al moviment veïnal de l'Eixample de la capital catalana. El que denuncien aquestes organitzacions és "la inacabable llista de vulneracions de drets fonamentals que s'han comès" amb aquesta infiltració per "recollir el màxim d'informació política i personal de la gent implicada" en aquests moviments. Les entitats sostenen que aquesta operació s'emmarca en les accions de l'Estat "contra l'independentisme de base" i situen com a exemples "la criminalització i difamació dels CDR, detencions per terrorisme com el cas de la Tamara Carrasco o l'operació Judes, exilis com el de l'Adrià Carrasco o les dures actuacions policials al carrer contra les protestes i la màniga ampla judicial per reprimir-les".

En definitiva, l'esquerra independentista conclou que aquestes operacions són "inacceptables en un Estat democràtic" i no veuen "cap justificació possible, ni per la via de la cobertura judicial" a aquestes. "Som davant d'un Estat al·lèrgic a la participació política popular, un Estat hereu del règim franquista que empra, com ho ha fet en el passat i ho farà en el futur, tots els mitjans necessaris per protegir els seus negocis i imposar la seva ideologia". Finalment, apunten que els ataquen perquè van "pel bon camí, per assolir els Països Catalans independents, socialistes i feministes que tant temen".

La infiltració d'un agent a l'esquerra independentista durant dos anys

El dimarts, la revista La Directa publicava que un policia espanyol havia estat infiltrat durant dos anys en moviments de l'esquerra independentista sota una identitat falsa. En concret, va formar part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, del Casal Popular Lina Òdena de l'Esquerra de l'Eixample i de Resistim al Gòtic. Dins d'aquests moviments, es presentava amb el nom de Marc, assenyalava que havia nascut a Mallorca i que treballava de cambrer en una guingueta. Realment, però, el seu nom respon a les inicials I.J.E.G., és nascut a Menorca i és funcionari del Cos Nacional de la policia espanyola. Concretament, va ser nomenat funcionari el juny de 2019. Cinc anys abans, havia finalitzat els estudis del Grau de Criminologia a la Universitat de Girona i les pràctiques les va fer a la policia local gironina.

A finals del 2019, li van donar un DNI fals amb el nom de Marc Hernández Pon. El moviment es produïa poques setmanes després de les eleccions del 10 de novembre de 2019, que van donar lloc a un acord per formar un govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos. A l'octubre, s'havia publicat la sentència del procés. La seva incursió en els moviments de l'esquerra independentista comença el juny de 2020. La primera manifestació a la qual assisteix és el 2 de juny a la plaça Universitat de Barcelona. El 22 de juny del mateix any, es va incorporar a Resistim al Gòtic, un moviment en defensa del dret a l'habitatge. Al juliol, es va matricular a la facultat d'Educació a la Universitat de Barcelona.