Isabel Díaz Ayuso no atura l'ofensiva contra els metges d'atenció primària que estan en vaga indefinida. La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha dictat una ordre que prohibeix als centres sanitaris que informin sobre les jornades de vaga, així com que es facin reivindicacions amb cartells o fullets dins dels centres. Una resolució d'aquest dimecres de la conselleria estableix que tampoc es permet la recollida de signatures a favor de la vaga a l'interior dels ambulatoris. "No es podran dur a terme activitats com la recollida de signatures, instal·lació de cartelleria o repartiment de fullets no autoritzats, ni qualsevol altra acció que no tingui caràcter assistencial o de promoció de la salut", indica l'escrit. Les mesures s'han anunciat després que Madrid tornés a viure una multitudinària manifestació aquest diumenge, a la qual van assistir més de 250.000 persones per reclamar millores del sistema i solucions per al conflicte a l'atenció primària.  

Inspeccions aleatòries

El govern de la Comunitat de Madrid ja ha advertit que per garantir que es compleix amb la instrucció es realitzaran inspeccions aleatòries. És més, Ayuso estaria disposada a destinar més fons perquè els serveis de neteja i manteniment retirin qualsevol material que no sigui purament relacionat amb el servei mèdic. A més, l'ordre del govern regional de Madrid obliga als directors dels centres de salut a "supervisar i adoptar les mesures necessàries per a garantir l'adequat ús de les instal·lacions (...) i evitar qualsevol actuació que derivi en un aspecte desordenat o inapropiat".

La conselleria que dirigeix Enrique Ruiz Escudero ha assenyalat que la mesura s'ha pres després de detectar que durant la jornada laboral "s'estan utilitzant aquests dispositius per a la recollida de signatures i altres activitats diferents de l'atenció sanitària arran de la vaga de facultatius que es manté des de novembre en aquest nivell assistencial".

Crítiques a la mesura d'Ayuso

Les reaccions a la mesura anunciada pel govern de Díaz Ayuso no s'han fet esperar. Diversos dirigents del PSOE han carregat contra la decisió d'Ayuso. Per la seva banda, la ministra d'Educació i Formació Professional i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha criticat la decisió del govern madrileny en un missatge en Twitter, en el qual ha escrit en to irònic "Ai, la llibertat..." acompanyada d'una notícia on s'informava de la nova normativa. En la mateixa línia s'ha manifestat el portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, que ha acusat la presidenta de Madrid de posar "en llibertat condicional" als metges de la Comunitat, segons ha escrit també a Twitter. 

El líder de Més País, Íñigo Errejón, també ha dit la seva, i aquest dimecres ha recriminat a Ayuso que hagi passat de reivindicar la "llibertat" a animar a la ciutadania a "delatar" els sanitaris que estan en vaga a la regió. "Ara recorre a la repressió, a la por i a la intimidació; no li sortirà bé", ha advertit el diputat madrileny. Així mateix, el portaveu del PSOE a l'Assemblea de Madrid i candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Juan Lobato, ha criticat la "supèrbia i el menyspreu" de la presidenta regional. "Centenars de milers de persones es manifesten demanant coses normals, com que hi hagi metges als centres de salut, i la resposta d'Ayuso és una altra vegada la supèrbia, el menyspreu i prohibir que es posin cartells. El següent és dir als professors d'universitat que no poden opinar ni publicar informacions polítiques als mitjans", ha reblat.