La "crispació" que s'ha viscut aquesta setmana a el Congrés, l'acord del Brexit i Gibraltar i els pressupostos de l'estat, han centrat la roda de premsa posterior al Consell de ministres d'aquest divendres . La portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, ha demanat calma i respecte després de l"'espectacle" viscut a l'hemicicle i assegurat que "tenim temps fins al juliol de 2020 per convocar eleccions, les especulacions no aporten res." La portaveu també ha avançat que per ara, Espanya manté el veto pel Brexit i que l'estat ha de donar el "vistiplau" de l'acord global  que s'ha de pactar a la cimera de Brussel·les. 

Polèmica escopinada

Isabel Celaá ha demanat un "esforç" per calmar l'ambient polític després de "l'espectacle" que hi ha hagut aquesta setmana al Congrés. La portaveu del Govern ha qualificat la polèmica amb Rufián d'espectacle vergonyós". "El govern no es farà ressò de cap tipus de provocació", ha avançat Celaá sobre la presumpte escopinada del republicà Jordi Salvador a Borrell i ha afegit "esperem que s'eliminin els insults permanents de les interpel·lacions i les preguntes al Congrés". 

També ha qualificat "d'indigne" el comportament de Rufián. Celaá ha donat total suport al criteri del ministre i "no li qüestiona la paraula" però ha admès que ella , en aquell moment estava d'esquena i "no va veure els fets". 

Madrid i Londres no s'entenen per Gibraltar

L'executiu espanyol demana que en l'acord global sobre el Brèxit quedi palès que Espanya ha de tenir la última paraula sobre Gibraltar, així com reconèixer que les qüestions que afectin l'estret es tractin directament des d'Espanya i el Regne Unit. Celaá, en relació a Gibraltar, ha sentenciat que el govern espanyol "té clar i és determinant que quedi absolutament garantit que tot acord entre la Unió Europea i el Renge Unit haurà de tenir el prèvi vistiplau d'Espanya".

Si no s'arriba a un acord amb Londres, Espanya no donaria suport al Brèxit a la cimera de Brussel·les de diumenge. La també ministra d'Educació ha reclamat a la Unió Europea que "posi més interès" en la posició d'Espanya amb Gibraltar en la negociació del Brexit perquè, ha insistit, és "irrenunciable" per a l'Executiu espanyol garantir en el Tractat del Brexit que Espanya estarà present en tot el referit al Penyal una vegada que es produeixi la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

El missatge que llancen des de la Moncloa és que de moment encara no hi ha cap acord global per Gibraltar, només a tres dies de la cimera que es farà a Brussel·les per abordar el Brèxit, aquest diumenge. Pel que sembla, no haurien servit de res les trucades telefòniques entre el president Pedro Sànchez i la primera ministra Britànica Theressa May, i per tant continuen aquestes negociacions. 

Els partits es preparen per unes possibles eleccions

Enmig de la crispació viscuda aquesta setmana al Congrés dels Diputats per una presumpte escopinada al ministre l'Afers Exteriors, Josep Borrell, avancen els rumors sobre un possible avaçament electoral. Pedro Sànchez ja va assegurar que si no s'aconseguien aprovar els pressupostos, s'havia d'escurçar la legislatura i per ara no sembla que hi hagi acord entre les forces independentistes per donar-li suport. 

 La ministra portaveu, Isabel Celaá, ha indicat aquest divendres que el Govern segueix treballant en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019, "máxime"tenint en compte que la Comissió Europea ha indicat "clarament" que amb la pròrroga pressupostària, el dèficit públic el proper any seria major, i ha afegit que "fins a abril o fins i tot més" hi ha temps per aprovar-los.

"Tenim la obligació de seguir treballant perquè s'arribi a un pacte, hi ha temps, ha esperançat Celaá.


Enrenou al CGPJ

El govern lamenta profundament l'actitud del PP trencant l'acord sobre el Poder Judicial, per renovar la presidència del CGPJ. "No entenem com algunes formacions poden trencar acords parlamentaris" ha criticat Celaá a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ha opinat que aquesta decisió "bloqueja" un insitutució tan important "per a l'Estat de Dret com és el CGPJ".

De moment el Tribunal Suprem manté el calendari del judici de l'1-O, malgrat la reprovació de Muanuel Marchena, que està disposat a abandonar la presidència de la sala que jutjarà els líders independentistes. Aquesta setmana també hi ha hagut enrenou amb la tercera reprovació de la ministra de justícia, Dolores Delgado, que demanava que els presos polítics no siguéssin jutjats per rebel·lió, sino per sedició.  

Pedro Sánchez és a Cuba

El president Pedro Sánchez, no ha estat present al Consell de ministres ja que es troba de visita institucional a Cuba. Celaá ha assegurat que "hi ha una gran espectació per aquesta visita". "Espanya és pont de relacions entre Cuba i Europa", ha destacat la portaveu. D'entre els temes que han tractat amb el president cubà, Celáa n'ha subratllat la monarquia, l'agroindustria i el canvi climàtic.  

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá també ha avançat un pacte d'Estat contra la violència de gènere per lluitar contra la desigualtat social de gènere. Al Consell de Ministres s'ha aprovat traspassar als ajuntaments les competències per tractar els temes de gènere i s'ha aprovat un pressupost per a campanyes de sensibilització.