La portaveu i ministra d'Educació del govern espanyol, Isabel Celaá, ha descartat que la suspensió dels quatre diputats presos sigui un benefici per al PSOE. "No busquem cap avantatge amb la suspensió", ha assegurat. 

Celaá ha dit que el govern espanyol "sempre pensa en els 350 diputats" i que "qualsevol canvi es produirà per decisió fonamentada de la mesa". En aquest sentit, ha indicat que el PSOE "respecta la decisió de la mesa després de rebre l'informe dels lletrats". 

Sànchez aspira a governar en solitari

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha afirmat que el PSOE "segueix aspirant a tenir la fortalesa suficient per governar en solitari" i ha argumentat que tenen "força suficient". Tanmateix, Celaá ha dit que la decisió sobre qui entrarà al pròxim executiu correspon a Pedro Sánchez. "Tot el camí està per recórrer", ha dit aquest divendres després de la reunió del Consell de Ministres.

Celaá no ha tancat del tot la porta a l'entrada de Podem al govern espanyol i ha dit que no considera "cap despropòsit" les declaracions del líder de la formació lila, Pablo Iglesias, que ha dit que seria de "sentit comú" ser ministre si hi ha un govern de coalició. Celaá ha dit que l'executiu en funcions "respecta" l'aspiració de Podem però ha insistit que la vocació del PSOE és manté intacta, i és arribar a acords programàtics amb Iglesias sense formar un govern de coalició.

A banda, Celaá ha dit que el PSOE aspira a investir Sánchez amb els 175 vots del grup socialista, i també de Podem, PNB, Compromís, CC i PRC, que van fer presidenta del Congrés Meritxell Batet, sense ERC ni JxCat.

Renuncia de May

El govern espanyol en funcions veu "gairebé impossible frenar" una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europea, l'anomenat "Brexit dur", després de l'anunci de la dimissió de la primera ministra britànica Theresa May.

Celaá ha descrit com una "mala notícia" la retirada de May, que creu que ha "llançat la tovallola perquè ha comprovat que no té cap possibilitat" d'aprovar l'acord de sortida de la UE al parlament britànic. "El govern i el parlament britànic són els responsables únics d'una sortida no pactada i les seves conseqüències", ha advertit Celaá, afegint que si s'escull un nou primer ministre més radical que May començarà "un temps dur".

"Davant d'aquestes dificultats s'han de reforçar el nostre compromís europeu i les nostres institucions comunes", ha dit la portaveu del govern en funcions de Pedro Sánchez. Segons Celaá, "les dificultats d'una sortida desordenada" dels britànics de la UE són un "clar exemple" dels problemes que poden causar "els extremismes". "Hem de fer front a això reforçant la UE", ha dit, destacant les eleccions del 26-M com a "crucials" en aquest sentit. 

La portaveu del govern en funcions ha dit que l'executiu té preparats "plans de contingència" per protegir els interessos dels ciutadans i les empreses de l'Estat amb vincles al Regne Unit. Celaá ha dit que "tot i la tempesta que s'acosta" confia que la UE "sabrà agafar el timó i aprofitar els aires de regeneració de polítiques de progrés davant de les veus de la tribu".